Unsplash
in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Preoblikovanje mobilne aplikacije u COVID-19 putovnicu?

Aplikacija Immuni nije imala velikog uspjeha u javnosti

Italija bi mogla ponovno pokrenuti aplikaciju za pametne telefone koju je lansirala prošle godine, a koja je služila za lociranje zaraženih osoba. Aplikaciju sada žele prenamijeniti i koristiti kao COVID putovnicu, izjavio je ministar za inovacije Vittorio Colao.

Aplikacija nosi naziv Immuni, a razvila ju je milanska tehnološka start-up tvrtka Bending Spoons. Immuni šalje obavijest ljudima koji dođu u kontakt s osobom koja ima pozitivan test na koronavirus.

Međutim, unatoč svojoj svrhovitosti, aplikacija je slabo prihvaćena te ju je do sada preuzelo samo 10,4 milijuna ljudi od 60 miliona stanovnika Italije, prenosi Reuters.

“Aplikacija Immuni nije imala velikog uspjeha u javnosti, ali mogla bi u budućnosti postati korisna kao covid putovnica”, rekao je Colao.

Kako se cijepljenje protiv COVID-19 sve više provodi, zemlje istražuju na koji način bi dokumenti, uglavnom digitalni, mogli pomoći u ponovnom otvaranju granica.

Podaci koje je sakupila aplikacija Immuni trenutno se mogu razmjenjivati sa sličnim aplikacijama koje se koriste u drugim europskim zemljama poput Irske, Njemačke, Norveške, Austrije, Španjolske i Poljske.

Immuni je do sada registrirao preko 16 000 pozitivnih slučajeva među svojim korisnicima i poslao gotovo 96 000 obavijesti, uglavnom u sjevernim regijama Emilia-Romagna i Lombardiji, koje je pandemija koronavirusa najteže pogodila.