in , ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Majmun igra Pong pomoću uma?

Musk se pohvalio

U najnovijem YouTube videu kompanije poznate po razvoju sučelja između mozga i strojeva moguće je vidjeti majmuna koji, sudeći prema autorima, kontrolira videoigru putem misli.

Neuralink, kompanija specijalizirana za razvoj neuralnih sučelja objavila je video na YouTubeu u kojem možemo vidjeti majmuna koji navodno kontrolira videoigru pomoću misli.

Riječ je o Pageru, devetogodišnjem makaku kojem su tamošnji znanstvenici u glavu ugradili Nerualink čip šest tjedana prije snimanja videa. Prvo su ga naučili igrati videoigre pomoću joysticka u zamjenu za frape od banane koji je mogao piti kroz metalnu slamku. Dok je to radio, Neuralink je snimao informacije o aktivnosti neurona te naučio da predvidi kretnje ruke. Nakon što su snimili ponašanje, znanstvenici su majmunu oduzeli joystick, no on je unatoč tome mogao kontrolirati igru pomoću misli.

Ova vrsta znanstvenog izvješća je u najmanju ruku nekonvencionalna. Videi poput ovog obično služe kao dodaci pisanim izvješćima koji se nakon toga objavljuju u znanstvenim časopisima. Ti sadržaji uključuju znanstvene podatke koje mogu provjeriti drugi znanstvenici – nešto što Nerualinkov ‘dokaz’ nema, objašnjava Verge.