NASA
in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Dva kilograma teška letjelica uspješno ‘preživjela’ hladne marsovske noći

NASA-in helikopter

NASA-in marsovski helikopter preživio je hladnu noć i obavio testiranja prije prvog leta iznad radijacijom išibane površine Crvenog planeta.

NASA-in minijaturni helikopter Ingenuity stoji na ogoljenoj površini kratera Jezero i čeka prve testove, prenosi Verge.

Dva kilograma teška letjelica uspješno je ‘preživjela’ hladne marsovske noći nakon što ju je na tlo ove subote odložio rover Perseverance. Sve ove potankosti ohrabtile su inženjere na Zemlji koji se raduju prvim testovima i naravno – samom letu’.

“Ovo je jedno od ogromnih dostignuća kojima smo se radovali – sad možemo nastaviti sa testiranjem i ostatkom misije”, rekao je Teddy Tzanetos, zamjenik voditelja tima Ingenuity tijekom prijenosa uživo održanog početkom tjedna.

“Nakon odlaska Perseverancea ostali smo sami – kao odvojena letjelica na Marsu koja će poletjeti zahvaljujući svojem nezavisnom pogonu”, dodaje.

Solarnom energijom pogonjena letjelica za ovaj se let priprema nešto više od tjedan dana nakon što ju je na površinu ispustio rover Perseverance. Ubrzo nakon toga letjelica je aktivirala kameru od 13 MP i snimila svoju prvu sliku. Odlaskom Perseverancea započeo je rok od 31 dan tijekom kojeg će letjelica odraditi pet testnih letova te postati prvo zemaljsko vozilo s pogonom koje je poletjelo na drugom planetu.

Prvi let je zakazan za nedjelju 11. aprila kada će se Ingenuity uzdići na oko tri metra visine i tamo lebdjeti oko 30 sekundi. Okretat će se 130 stepeni horizontalno kako bi demonstrirao moć manevriranja i onda polako spustiti na tlo. Rezultate testiranja trebali bi dobiti 12. aprila.

Naknadni testovi uključuju letenje do visine od 4.5 metara i kratko putovanje na području zone slijetanja.