Ilustracija
in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Siri pada u zaborav? Apple nudi izbor spola vašem glasovnom asistentu

Dvije godine njezin je glas odgovarao na upite korisnika

Godinama je Siri bila sinonim za glasovnog asistenta na Appleovim pametnim uređajima. Susan Bennett, američka glasovna glumica “posudila” je glas prvoj Siri, a da to nije znala.

Dvije godine njezin je glas odgovarao na upite korisnika i zabavljao ih humorističnim i sarkastičnim odgovorima. Nakon toga zamijenio ju je “mlađi” glas, čija vlasnica i dalje nije poznata javnosti.

No iako su istraživanja pokazala da je korisnicima ugodnije slušati ženski glas, sve se češće spominje i istraživanje koje je pokazalo da korištenje ženskog glasa za glasovnog asistenta može potaknuti stvaranje pristranosti i negativnih stereotipa.

Stoga su u Appleu odlučili korisnicima dati mogućnost izbora na samom početku i ponuditi im da sami odaberu žele li da Siri bude žensko ili muško. Dosad je Siri prema tvorničkim postavkama bila žensko, a oni koji su željeli neki drugi glas, morali su ga sami promijeniti u postavkama.

Osim toga, Apple će u novoj verziji iOS-a ponuditi dva potpuno nova glasa za Siri. O kakvim se glasovima radi, još nije poznato, ali TechCrunch navodi kako se koriste snimke ljudskih glasova koje su potom provučene kroz Appleov alat za prebacivanje teksta u govor, kako bi odgovori koji se čuju bili što prirodniji.

Kako tvrdi TechCrunch, novi glasovi bit će dostupni za engleske govornike širom svijeta, a s vremenom bi mogli biti dostupni na ostalih 20 jezika širom svijeta.

Podsjetimo, prema Appleovoj statistici, Siri svakog mjeseca odgovori na impresivnih 25 milijardi upita s više od 500 miliona uređaja u cijelom svijetu.