in ,

U 2020. godini zabilježena krađa kriptovaluta u vrijednosti 513 miliona dolara

Kripovalute su imale sjajnu 2020. godinu i malo koja nije rasla, ali istovremeno je i raslo zanimanje kibernetičkih kriminalaca da dođu do njih svim mogućim sredstvima. Samim tim, porastao je broj hakerskih napada i rezultirao gubicima koji se broje u milionima američkih dolara.

Konkretnije, Tradin Platforms UK navodi da se kroz 2020. u odnosu na 2019. šteta vezana za hakerske napade vezane za kriptovalute povećala za 38,38 posto, odnosno, iznosila je 513 miliona dolara! Kroz posljednjih pet godina rekordna je ipak 2018., kad se radilo o vrtoglavih 950 miliona dolara.

Nadalje, vrijednost prevara i pronevjera vezanih za blockchain tehnologiju, pale su na godišnjem nivou za 57,77 posto ili s 4,4 milijardi dolara na 1,3 milijarde dolara. Kumulativno, u 2019. je šteta izazvana hakerskim napadima na kriptovalute i blockchain iznosila 4,5 milijarde dolara, a u 2020. je pala na 1,9 milijardi dolara. Dakle, sektor vezan za kriptovalute sazrio je i pokazuje značajan otpor.

Naravno, to znači da hakeri sve teže pronalaze načine kako stići do svog cilja, ali svejedno ne odustaju u pokušajima. Najčešći su oni koji se tiču pokušaja provala u mjenjačnice ili projekte vezane za decentralizirane finansije (DeFi). Samo, problematično za kibernetičke kriminalce je to što su odgovorni iza istih tih mječanica i DeFi projekata uspostavili vezu s vlastima pa zajednički rade na provedbi zakona.

Rezultat je izraženiji stepen sigurnosti, što hakerima uveliko otežava cijelu situaciju te predstavlja daleko veći rizik nego u prošlosti. Jer, ako ih se uhvati, mogu završiti u zatvoru na mnogo godina. Sve to obeshrabruje i dojam je da će kroz narednih nekoliko godina šteta nastala kibernetičkim napadima jenjavati još i više…

U konačnici, to je još jedna pobjeda za kriptovalute i dokaz koliki potencijal imaju.