in ,

TUGYTUGY

Hakeri upali u sistem nadzornih kamera pa zavirili u postrojenja Tesle i Hyperloopa

Mala grupa hakera uspjela je upasti u sisteme nadzornih kamera stotina kompanija i uživo posmatrati šta se u tim kompanijama događa, piše Reuters.

Hakeri su uspjeli doći do administrativnog pristupa kamerama Verkada, nakon čega su zavirili u Teslinu tvornicu u Kini, prostore tehnološkog stratupa Virgin Hyperloop, ali i zatvor u Alabami, brojne bolničke sobe, teretane, ali i policijske sobe za ispitivanje.

Iako se upad hakera može činiti kao veoma opasan sigurnosni propust, iza njega je zapravo drugačiji motiv. Kako je za Reuters otkrio jedan od hakera, švicarski developer Tillie Kottmann, željeli su privući pažnju i ukazati na problem stalnog nadziranja ljudi. Upad u Verkadin sistem uveliko im je olakšan kad su na internetu otkrili javno objavljene administrativne alate tog proizvođača sistema za nadzor.

Verkada je priznala upad u njihov sistem te dodala kako su onemogućili interne administratorske račune kako bi onemogućili daljnji neovlašteni upad. Također, dodali su kako istražuju kako je uopšte do upada moglo doći te koliko je on mogao biti opasan. Naime, već su ranije priznali kako su maksimalno pojednostavili pristup svojim nadzornim kamerama, kako bi njihovi klijenti lakše mogli koristiti te nadzorne sisteme. To im se, u ovom slučaju, obilo o glavu.

Hakeri ističu da su mogli iskoristiti pristup kamerama i kako bi pristupili drugim dijelovima interne mreže u Tesli ili drugim kompanijama u koje su zavirili, što bi moglo ukazivati na veći propust od “samo zavirivanja u pojedine kompanije”.