in ,

Prestaje se proizvoditi iMac Pro

Snažni i skupi iMac Pro all-in-one računar definitivno odlazi u historiju. Apple je potvrdio da više neće proizvoditi hardverski moćan računar koji se na tržištu nalazi od 2017. godine, a bio je prilično popularan među profesionalcima poput dizajnera, fotografa, 3D umjetnika, developera softvera, animatora, naučnika i muzičara.

Računar koji u svojoj najnovijoj iteraciji dolazi s Xeon procesorom s 10, 16 ili 18 jezgri i turbo boostom do 4,5 GHz te Radeon Pro Vega 56, 64 ili 64X grafikom, više se neće proizvoditi, ali još uvijek se nalazi u ponudi nekih web trgovina dok se ne rasprodaju sve zalihe.

S osnovnom cijenom od 5.000 dolara u Americi iMac Pro s Retina 5K ekranom više nije u fokusu Applea, posebno nakon lansiranja M1 ARM procesora koji se ugrađuje u nove modele MacBook, MacBook Air i Mac Mini računara i prenosnika.

Glasine govore da će Apple ove godine lansirati nove iMac računae (obične) s dijagonalama ekrana od 21,5 i 27 inča, koji će biti dovoljno moćni za zamijeniti iMac Pro, ali to tek trebamo vidjeti.