in ,

Uprkos lošoj prodaji iPhonea 12 mini, ove godine stiže iPhone 13 mini

iPhone 13 mini stiže ove godine unatoč lošoj prodaji iPhonea 12 mini

Apple je prošle godine po prvi put predstavio mini verziju jedne iPhone serije – iPhone 12 mini. Ovaj telefon, kako mu i sam i naziv sugeriše, dolazi u kompaktnim dimenzijama i znatno je manji od ostalih iPhonea, no telefon je, bar za sada, zabilježio razočaravajuće rezultate prodaje. Ipak, čini se da to neće spriječiti Apple da ove godine predstavi njegovog nasljednika.

Naime, prema najnovijim informacijama, poznati leaker Jon Prosser navodi da će Apple planira ove godine predstaviti iPhone 13 mini u okviru iPhone 13 serije.

Iako se možda očekivalo da će Apple nakon katastrofalne prodaje iPhonea 12 mini odustati od njegovog nasljednika, čini se da od toga neće biti ništa. S druge strane, nagađa se da Apple ove godine neće predstaviti nasljednika iPhonea SE 2020, kako bi kupci koji bi eventualno htjeli kupiti ovaj telefon pribjegli kupovini iPhonea 13 mini.

Podsjećanja radi, Apple je nedavno smanjio proizvodnju iPhonea 12 mini u korist ostalih iPhone 12 modela. Tako je proizvodnja ovog telefona smanjena sa 11 miliona na 9 miliona primjeraka. Izvještaj Business Insidera navodi da Apple planira prekinuti proizvodnju ovog telefona u drugom kvartalu 2021. godine zbog izuzetno loše prodaje najjeftinijeg telefona iz iPhone 12 serije.

Prema izvještaju CIRP-a, iPhone 12 Mini činio je samo 6% prodaje novih iPhonea u periodu od desetog do 11. mjeseca prošle godine. Analitičar Mike Levin navodi da bi razlog tome mogle biti cijene starijih iPhone modela, kao što su iPhone XR (499 USD) ili iPhone 11 (599 USD), što je eventualno privlačnije kupcima.