in ,

Appleov M1 čip je ozbiljna prijetnja Intelovim procesorima

M1 MacBook Air i MacBook Pro su zaradili pohvale svojih korisnika, a prvi Appleov čip za računare se pokazao kao pun pogodak i ostvario je velik uspjeh. Intelu je trebalo nekoliko mjeseci da odgovori, ali kompanija sada vrši masovni napad na M1 Mac.

Koristeći videozapise za promociju Intel Evo platforme preko M1 i pažljivo odabranih mjerila, Intel praktički dokazuje koliko je prestrašen Appleovih čipova i njihovih učinaka na industriju.

Nakon iPad-a i Apple Watch-a u septembru i iPhone-a 12 u oktobru, Apple je prošle godine imao samo još jednu stvar za pokazati svijetu. Taj događaj je sredinom novembra bio posvećen Macovom hardveru. Tačnije, radilo se o masovnom prelazu s Intelovih čipova na Appleov vlastiti čip za Mac, potez koji je Apple potvrdio i prije samog događaja.

Govorilo se prije nekoliko godina da će prvi MacBook s ARM čipom doći najranije 2020. godine i Apple je to tako i napravio. Isti M1 čip pokreće MacBook Air, MacBook Pro i Mac mini. Na kraju, svi Macovi će preći na čipove M serije. Apple je jedina kompanija koja je prešla s Intelovih čipova na ARM, ali pokazalo se da su M1 čipovi masovno poboljšanje. Rani su ih recenzenti vrlo dobro prihvatili, dokazujući da su Appleove tvrdnje o performansama i trajanju baterije bile ispravne. Appleova ARM računari su toliko dobri da pružaju bolji Windows 10 doživljaj od Microsoftovog vlastitog Surface laptopa u kojem je također ARM čip.

Intel je prestravljen zbog toga što se trenutno događa jer je kompanija pokrenula čitavu marketinšku kampanju protiv M1 Macova. Intelu su bila potrebna gotovo tri mjeseca da izvrši napad na M1, a činjenica da su u toj kampanji pokazuje koliko je M1 zaista ozbiljna prijetnja. Apple tek započinje, a M1 je čip prve generacije koji je Apple izradio za laptope.

Kompanija će razviti još snažnije verzije M1 čipova koje će opremati ovogodišnje MacBookove. M verzije će biti dovoljno dobre za pokretanje iMac i Mac Pro uređaja. Riječ je o čipovima izgrađenim na najnovijoj dostupnoj tehnologiji. Oni su 5nm čipovi slični čipovima A14 u iPhoneu i iPadu. Intel za sada može samo sanjati da će doći na isto mjesto sa svojim vlastitim procesorima.

Imajući Appleov ARM čip za Mac također ohrabruje konkurente, uključujući Qualcomm i Samsung da stvore slične ponude za Windows laptope. Microsoft je već pokazao zanimanje za Windows-on-ARM, pa će softver vidjeti poboljšanja. To je budućnost u kojoj Intel nema mjesta, pod pretpostavkom da ne može stvoriti vlastite procesore koji se mogu takmičiti s M1 i ostalima koji su na ARM platformi.

Imajući to sve na umu nije ni čudo što je Intel pokrenuo napad na Apple. Možda ćete vidjeti Intelove oglase poput tweeta koji je ugrađen u ovaj post. Djeluju kao opći napad na Mac, ali to nije u potpunosti slučaj. Oglasi upućuju na isti video gdje poznati YouTuber Jon Rettinger predstavlja sve prednosti računara sa sjedištem na Intelu u odnosu na M1 MacBook. Cijela stvar se igra poput ogromne Intelove reklame s tim da Rettinger iznosi neke iste tačke s kojima se zagovornici računara svađaju govoreći o Macovim nedostacima.

M1 MacBookovi nemaju dovoljno priključaka, nisu dobri za igranje i nemaju ekrane osjetljive na dodir. Ali isto vrijedi i za Intel Mac ako želite ići u tom smjeru. Jedina razlika između M1 i Intel MacBooka dolazi od unutarnjeg hardvera. I da, M1 bi imao određenih ograničenja u odnosu na Intelove čipove, ali Apple je tek započeo tranziciju, a MacBookovi s ugrađenim Apple M1 čipovima će zasigurno biti samo bolji.

Intelova kampanja protiv M1 čipa je još veća nego što mislite. Proizvođač čipova je koristio referentne testove koji su pomno odabrani kako bi pokazao da je 11. generacija Core i7 procesora superiornija od M1 čipa. Ali stvarnost je takva da Intel čak ni ne koristi standardne referentne vrijednosti da bi pokazao da bi njihovi čipovi nadmašili M1 jer rezultati ne bi išli u korist Intela. Isto tako, nema sumnje da je Intel Evo najbolja alternativa Macu ako imate Windows 10.