in

TUGYTUGY

Hakeri probili zaštitu postrojenja za pročišćavanje vode i pokušali je otrovati

Nepoznati haker ili hakeri spojili su se na računarski sistem postrojenja preko TeamViewera i povećali udio hemikalije koja u većim količinama postaje opasna za konzumaciju.

Sigurnosni stručnjaci već godinama upozoravaju na opasnost od hakerskih napada na kritičnu infrastrukturu. Posljednjih godina napadi su sve opasniji, a korištenjem ransomwarea, tj. zaključavanjem računara i računarskih sistema sve su češće na udaru i bolnice. Krajem prošle godine jedna je osoba u Njemačkoj preminula upravo zato što joj nije bilo moguće pružiti adekvatnu pomoć zbog hakerskog napada.

Dok su u više navrata hakeri uspjeli upasti u sisteme bolnica i uveliko usporiti i otežati njihov rad, možemo samo pretpostaviti što se može dogoditi ako hakeri s opasnim namjerama uspiju dobiti pristup računarskim sistemima nuklearnih elektrana, hemijskih i drugih tvornica.

 

Jedan od primjera kako bi to moglo izgledati zabilježen je proše sedmice u SAD-u. Hakeri su uspjeli probiti zaštitu računarskog sistema postrojenja za pročišćavanje vode Oldsmara, gradića od oko 15 hiljada ljudi u blizini Tampe te su, vjerovali ili ne, pokušali otrovati vodu.

Iako detalji o konkretnom načinu na koji je zaštita probijena nisu poznati, napad se čini prilično banalan jer je izveden preko TeamViewera, alata koji omogućava upravljanje računarima na daljinu i relativno se često koristi. Nakon što su se preko tog alata povezali na računarski sistem postrojenja, hakeri su povećali udio natrijevog hidroksida u vodi. Ta se hemikalija obično koristi za kontrolu kiselosti vode, ali samo u iznimno malim količinama, no ako se te količine povećaju, voda postaje opasna za konzumaciju.

 

Srećom, sve se to događalo pred očima osobe koja je nadgledala računar koje upravlja postrojenjem za pročišćavanje vode te je zaposlenik odmah alarmirao nadređene i policiju. Također, uspjeli su brzo poništiti naredbe, pa je utjecaj bio minimalan. Gradonačelnik Eric Seidel naglasio je kako postrojenje ima i druge kontrolne sisteme koji bi spriječili trovanje vode, čak i da zaposlenik nije primijetio promjene, no opasnost je svakako postojala.

Šerif Bob Gualtieri kaže kako trenutno ne znaju ko stoji iza napada, no sada je važno iz svega izvući pouku: Ovo bi trebao biti poziv na buđenje jer pokazuje koliko opasni i pogubni mogu biti hakerski napadi.