in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Britanac u smeće bacio disk sa 7.500 bitcoina i sada želi kopati po deponiji da ga nađe

Još jedna priča o nesretnom gubitku kriptobogatstva pojavila se u medijima. Podsjećamo, prije nekoliko dana pisali smo o programeru koji u kriptiranom walletu ima 7.002 bitcoina, vrijednosti gotovo četvrt milijarde dolara, a do njih ne može doći jer je – zaboravio šifru za njih i izgubio papir na kojem ju je zapisao.

Sličnu priču nakon ove su prenijeli i britanski mediji, a zanimljivo, radi se i o sličnoj količini izgubljenih bitcoina. James Howells, informatičar iz Newporta u blizini Cardiffa, u ranim danima bitcoina, prije desetak godina, rudario je ovu kriptovalutu još dok ona nije mnogo vrijedila. Na taj način je uspio steći oko 7.500 bitcoina, danas vrijednih također oko četvrt milijarde dolara, pohranio ih na jedan eksterni disk i dugo vremena na njih zaboravio.

Skupo kopanje po smeću

Kako je bitcoin posljednjih godina dobio na vrijednosti toliko koliko u njegovim počecima niko nije mogao niti zamisliti, Howells se sjetio da negdje ima cijelo bogatstvo. Tražio je disk, da bi nedavno zaključio kako ga je greškom – bacio u smeće. Da stvar bude gora, disk je u smeću završio nekad u ljeto 2013. godine. Imao je ovaj 35-godišnjak, prema vlastitim riječima, dva identična diska, a riješio se pogrešnog.

Sada nesretni Howells ima plan. Ponudio je lokalnim vlastima četvrtinu cjelokupnog izgubljenog iznosa, što iznosi oko 52 miliona funti. Sve što od njih traži je dozvola za prekapanje lokalnog odlagališta otpada na mjestu za koje vjeruje da je “posljednje počivalište” njegovog bitcoinom nakrcanog eksternog diska. Za potrebe takve lokalizovane potrage ovaj informatičar je spreman izraditi i mapu smetljišta i analizirati gdje bi se tačno disk mogao sada nalaziti kako bi suzio potragu.

Njegova donacija od 25% iznosa lokalnoj zajednici omogućila bi vlastima da svakom stanovniku podijele oko 175 funti. Dodatnih 50% Howells je spreman izdvojiti za ljude koji bi radili na kopanju i potrazi za diskom, a za sebe bi, kaže, zadržao preostalih 25% bitcoina.

Međutim, lokalni vlastodršci ne žele ni čuti za ovaj prijedlog. Kopanje po nekoliko godina starom smeću na odlagalištu nije dozvoljeno, kažu, skladno dozvolama za odlaganje otpada koje oni posjeduju. Isto tako, takva aktivnost imala bi loš utjecaj na okoliš, a bila bi i veoma skupa – sve to bez garancije da će disk ikada biti pronađen u upotrebljivom stanju. Slijedom toga, nesretnom informatičaru su od 2013. do danas više puta odbili zahtjev za prekapanjem odlagališta.