in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Osam genija s IQ-om većim od 170

Ime Alberta Einsteina sinonim je za genijalnost, a procjenjuje se da je slavni naučnik imao IQ 160. Prosječni koeficijent inteligencije je 100, ali danas znamo i za ljude koji su premašili 200 – iznenadit će vas u šta su neki od njih uložili svoj genijalni mozak.

Reader’s Digest je predstavio listu genijalaca čiji je IQ 170 i viši.

1. Jacob Barnett: IQ 170

Kad je Jacob Barnett imao dvije godine, dijagnostifikovali su mu autizam i procijenili da nikad neće naučiti ni sam da zaveže pertle. Ne samo da je naučio da se sam obuče, već je ovaj američki genijalac završio šest razreda osnovne škole za manje od godinu dana, a zatim je s 10 godina upisao koledž. Do 13. godine postao je ugledni fizičar, a danas radi na doktoratu.

2. Judit Polgar: IQ 170

Mađarsku šahistkinju smatraju najboljom igračicom šaha svih vremena. Imala je 15 godina i četiri mjeseca kada je 1991. postala najmlađi međunarodni majstor.

3. Rick Rosner: IQ 192 do 198

Rosner je bio na više od 30 IQ testova koji su otkrili da je njegov koeficijent inteligencije između 192 i 198, a prije nego što je postao scenarista, radio je kao izbacivač, striper i model. Tužio je televizijsku kuću ABC nakon što je izgubio u igri “Ko želi da postane milioner”, ali je izgubio parnicu i na sudu je dokazano da pitanja nisu bila namještena.

4. Evangelos Katsioulis: IQ 198

Evangelos je grčki psihijatar, ima diplomu iz filozofije i istražuje tehnologiju za medicinska istraživanja.

5. Šo Jano: IQ 200

Ljekar Šo Jano je upisao koledž kad je imao devet godina, a doktorat je završio kad je imao 21. Iz tekvondoa ima crni pojas, a počeo je da komponuje muziku još kao četvorogodišnjak. Tada se zainteresovao i za neurologiju.

6. Nathan Leopold: IQ 200

Nathan Leopold je govorio devet jezika i bio prepametan, ali to je otišlo u pogrešnom pravcu. Kad je imao 19 pokušao je da počini savršen zločin i 1924. godine su ga uhapsili zbog ubistva. U zatvoru je proveo 33 godine, nakon čega je pušten na uslovnu. Umro je 1971. godine.

7. Marilyn vos Savant: IQ 228

Marilyn je imala 10 godina kad je IQ test za odrasle Stanford – Binet ustanovio da ima IQ 228. Tad su je upisali u Guinnessovu knjigu rekorda, ali je 1990. godine ta kategorija uklonjena zbog upitnih rezultata. Ipak, ostala je “najpametnija žena na svijetu” – za magazin Parade od 1986. godine odgovara na pitanja čitalaca koja joj postavljaju u rubrici “Ask Marylin”.

8. Ainan Cawley: IQ 263

Smatra se da ovo čudo od deteta ima IQ 263. Sa samo osam godina pohađao je predavanja iz hemije na fakultetu, a do devet godine upamtio je 518 decimala broja pi. S 12 je napisao scenario i komponovao musiku za film “Reflection”. Sada ima 19 godina, prenosi 24sata.hr.