in

Facebook razvija alat koji bi trebao sažimati duge tekstove

Facebook je jučer održao interni sastanak na kojem je učestvovao i Mark Zuckerberg, a na kojem su prezentovani novi projekti na kojima se trenutno aktivno radi. Detalji su procurili u javnost, prenosi Bug.hr.

Možda najzanimljiviji i najkontroverzniji trebao bi biti sistem koji se oslanja na vještačku inteligenciju. U Facebooku ga nazivaju “TL;DR”, a služio bi za skraćivanje i sažimanje predugih novinskih tekstova. Namjera je ovim alatom prezentovati vijesti i duže članke u skraćenom formatu, što bi bilo od koristi onima kojima je Facebook osnovni izvor vijesti, a rijetko čitaju dalje od naslova.

Pričaj mi priču

U društvenoj mreži nadaju se da će takve korisnike navesti da pročitaju ipak i nešto više od naslova, što, očekivano, nije najbolje sjelo medijskim kućama. Njihovi predstavnici smatraju da skraćivanje sadržaja može dovesti do izostavljanja onog bitnog, ali i do iskrivljavanja činjenica, što će samo produbiti probleme koje Facebook ima sa širenjem lažnih vijesti i dezinformacija.

Alat “TL;DR” trebao bi imati i mogućnost “prepričavanja” vijesti. Korisnici bi ga mogli, kao glasovnog asistenta, tražiti da im pročita vijest, ali i da im odgovori na neko pitanje vezano uz vijest. Umjetna inteligencija tada bi imala zadatak protumačiti kontekst pitanja i u tekstu potražiti odgovor na njega.

Spajanje mozga s Facebookom

Drugi projekat predstavljen na istom sastanku tiče se neuronskih senzora koji bi imali mogućnost čitanja signala direktno iz mozga. Korištenjem te tehnologije ljudi bi mogli s Facebookom komunicirati mislima, tj. tipkati tekstove ili kontrolisati druge virtualne predmete u VR interfejsu ili igrama.