in

Amazon skočio na peto mjesto najposjećenijih web stranica na svijetu

Amazon je jedna od kompanija kojoj pandemija koronavirusa nije donijela ništa negativno već, naprotiv, mnogo pozitivnih stvari. Vidi se to iz finansijskih rezultata na kvartalnim i godišnjem nivou, vidi se po rastu broja korisnika, broja prodanih proizvoda i usluga, a sad se vidi i po broju posjetioca na njegovim web stranicama.

Konkretnije, Buy Shares napravio je istraživanje internetskog prometa za mjesec septembar ove godine i Amazon.com tokom tih 30 dana uspio je privući 5,2 milijarde posjetioca te time postati peta najsposjećenija web stranica na svijetu. Za jednu e-trgovinu to je više nego sjajno i potvrđuje popularnost platforme.

Na prvom mjestu i dalje je nedodirljiv Google.com s vrtoglavih 105 milijardi posjeta kroz mjesec dana, preko kojeg korisnici također dolaze do Amazona, u konačnici. Jer, Buy Shares provjerio je i taj detalj. Kroz treći kvartal ove godine, Amazon se našao na šestom mjestu po rezultatima pretrage s rezultatom 37. Ta brojka znači da je 37 posto top pretraga upućivalo na Amazon. Ponovo, na prvom mjestu je Google s okruglih stotinu.

Što se ostalih web stranica tiče, na drugom mjestu po broju posjetioca u septembru je bio YouTube.com s 36,4 milijarde, potom Facebook.com s 25,3 milijarde i četvrta je Wikipedia.org sa 17,5 milijardi. Nakon Amazona slijedi Instagram.com s također 5,2 milijarde, zatim Yahoo.com i Pornhub.com s 4,9 milijardi. Reddit.com je deveti s 4,5 milijarde i XVideos.com je deset s 4,3 milijarde.

Kad se pak gleda ostatak društva vezan za Googleove pretrage i rezultat koji imaju vezan uz njega tokom trećeg kvartala, na drugom mjestu je Facebook s 81, slijedi YouTube sa 76, “vremenska prognoza” (eng. weather) je četvrta s 52, “vijesti” (eng. news) je peti s 46. Nakon Amazona, “prijevod” (eng. translate) je sedmi s 35, WhatsApp je osmi s 30, Instagram deveti s 29 i “video” je deset s 27.

Za vjerovati je da će Amazon do kraja ove godine samo dodatno “podebljati” svoje rezultate jer slijedi Black Friday, zatim praznični period i mogući novi lockdown. Istinski je to recept za dodatne online prodaje, posjete i rast brojki u svim smjerovima za ponajveću kompaniju svijeta…