in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

WhatsApp dobio mogućnost slanja nestajućih poruka

Facebookova aplikacija za chat WhatsApp možda jeste najpopularniji servis tog tipa na svijetu, ali svakako nije najinovativniji.

Na primjer, opciju Stories preuzeli su od Snapchata još ranije, a sada će uvesti još jednu opciju koju je ta aplikacija proslavila – poruke koje nestaju iz razgovora nakon određenog vremena, o čemu se govori već godinama.

Ipak, WhatsApp će ovu funkcionalnost implementirati na nešto drugačiji način. One će se aktivirati ne za svaku poruku zasebno, već za svaki chat u kojem želite slati kratkotrajne poruke koje će se “samouništavati”. U takvom “kratkotrajnom” chatu sve poslane poruke će nestajati sedam dana nakon što su poslane, u slučaju da ih neko od dva korisnika u chatu uključi. U grupnim razgovorima kontrolu nad nestajanjem poruka imat će administratori grupa.

Poruke s rokom trajanja sedam dana

Rok od sedam dana je zadan i za sada ga je nemoguće produžiti ili skratiti. Nestajanje poruka također ne znači da se one neće moći pohraniti u obliku screenshota, dok će svi na ovaj način razmijenjeni medijski sadržaji biti pohranjeni i u galeriji uređaja primatelja. Isto tako primatelj će sadržaj moći vidjeti i u sklopu notifikacije čak i nakon sedam dana, ako u međuvremenu nije otvarao WhatsApp a notifikacija mu je ostala na ekranu.

Iz WhatsAppa objašnjavaju da je ovaj komplikovani način rad nestajućih poruka odabran kako bi se korisnici mogli osjećati mirnije znajući da ono što napišu u chatu nije tamo zauvijek, dok će im s druge strane trajanje poruka od sedam dana omogućiti da ne zaborave ono o čemu su nedavno razgovarali s kontaktima.

Korisnici širom svijeta ovu opciju će dobiti s novom nadogradnjom mobilne aplikacije tokom ovog mjeseca.