in

LOLLOL LOVELOVE

AI kamera stalno pratila pomoćnog sudiju jer je njegovu ćelavu glavu zamijenila za loptu

Sve je više istraživanja i analiza koje pokazuju koliko su brojni tradicionalni poslovi ugroženi te će ih tokom sljedećih godina zamijeniti roboti, odnosno umjetna inteligencija i softver.

U velikom broju slučajeva roboti su isplativiji jer mogu obavljati isti posao kao i ljudi, ali brže i učinkovitiji, a nemaju nikakve zahtjeve – za svoj posao ne primaju plaću, ne trebaju bolovanje, godišnji odmor, mogu raditi u sve tri smjene itd.

No, naravno, roboti i umjetna inteligencija ne mogu zamijeniti ljude na svim poslovima, a jedan od njih, čini se, je i posao – kamermana. Takav je bar zaključak nakon što je AI korišten za upravljanje kamerom i snimanje fudbalske utakmice između škotskih klubova Caledonian Thistle i Ayr United.

Zadatak umjetne inteligencije činio se prilično jednostavan, a to je da kamera kojom je upravljala prati – loptu i akciju oko lopte. Ko god da je trenirao AI, sigurno nije napravio dobar posao jer se prenos pretvorio u pravi haos.

Kamera je konstantno bježala prema pomoćnom sudiji i zumirala njegovu glavu. Nije zabilježen čak ni gol Ayr Uniteda jer je umjesto akcije s loptom kamera pratila sudiju. Razlog je njegova ćelava glava koju je AI zamijenio za loptu.

Prema osobama koje su pratile taj haotični prenos, situacija s kamerom cijelo vrijeme bunila je i komentatora koji nije mogao pratiti akciju na terenu jer se kamera konstantno vraćala na glavu linijskog sudije. Na temelju ovog (za mnoge) komičnog iskustva, svi koji se bave mašinskim učenjem i koji rade na prikupljanju i korištenju podataka s kojima se uči umjetna inteligencija, dobili su važno upozorenje i iskustvo koje će, nadamo se, primijeniti u budućim sličnim situacijama tako da tokom prenosa vidimo loptu i akciju, a ne ćelavu glavu.