in

Windows 10 bi uskoro mogao imati problema s drajverima

Microsoft se s novim ažuriranjem odlučio promijeniti način na koji Windows 10 verifikuje softverske drajvere i to bi moglo izazvati mnogo problema.

Naime, korisnici bi zbog ove promjene mogli svjedočiti brojnim greškama u operativnom sistemu.

Konkretnije, standardni “patch” koji stiže utorkom, ovaj put izazvao je pomutnju jer nakon tog 13. oktobra počele su se pojavljivati dvije poruke s povezanim greškama. Takva situacija odnosi se i na Windows 10 i na Windows Server. A nastavit će se u svakom slučaju kad operativni sistem ne može verifikovati izdavača softvera ili kad drajver nema potpis.

– Kad postavljate drajver “treće strane”, moguće je da ćete dobiti poruku s tom greškom. Tako je iz razloga što u tom slučaju Windows ne može verifikovati izdavača određenog drajvera softvera. Također, moguće je da ćete dobiti identičnu poruku s greškom ako nikakav potpis nije prisutan uz softver nakon pregleda korištenjem Windows Explorera – navodi se u Microsotovu saopštenju.

Inače, poruke izgledaju ovako:

1. Windows can’t verify the publisher of this driver software (Windows ne može provjeriti izdavača ovog softvera upravljačkog programa)

2. No signature was present in the subject (u predmetu nije bilo potpisa)

Stoga, da se to izbjegne, Windows zahtijeva valjan dekodirani DER PKCS#7 sadržaj u katalogu datoteka. Isti ti katalozi datoteka moraju biti potpisani po odjeljku 11.6 opisujući DER-dekodiran za “SET OF members” u X.690. Podosta komplikovano za laike, ali stručnjaci koji rade na razvoju softvera znat će se prilagoditi i na taj način spasiti korisnike od poruka s greškom.

– Ako se greška nastavi pojavljivati, preporučujemo da kontaktirate izdavača kako bi nadopunio softver na adekvatan način – kažu iz Microsofta.

Ono što prešućuju je da ukoliko ni to ne pomogne, softver treba ukloniti jer poruke s greškom neće nestati… Uostalom, tu su iz sigurnosti, koja sprječava određene zabilježene ranjivosti u prijašnjoj verziji operativnog sistema.