in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Šokirani korisnici novog iPhonea: Spiskali smo 1.000 dolara, a nismo dobili dva ključna komada opreme

Ako se Apple nadao da će u utorak predstavljeni iPhone 12 očarati svijet i pokrenuti novu pomamu za kupovinom u predstojećem prazničnom razdoblju, dan nakon velike prezentacije novih uređaja morao im je doći kao hladan tuš.

Reakcije novinara, recenzenata i regularnih kupaca koje se kreću od mlakih do beskrajno otrovnih možda ih i nisu pogodile toliko koliko ih je morao stresti aperkat s Wall Streeta – u jednom danu izbrisana je 81 milijarda dolara njihove tržišne kapitalizacije nakon što je vrijednost dionice pala 4 posto, piše Jutarnji.hr.

Možda je dosadno podsjećati, ali prilikom predstavljanja nove generacije svjetski popularnog i mjesecima anticipiranog tehnološkog proizvoda s dionicom bi se trebalo događati upravo suprotno.

Ono što je korisnike razbjesnilo – i to s potpunim pravom – su stvari koje iPhone 12 nije dobio. Za početak, Apple je odlučio telefone prodavati i isporučivati bez punjača i bez slušalica.

Appleova menadžerica Lisa Jackson najavila je taj potez kao ekološku mjeru, kao način spašavanja okoliša tako što će, osim što neće izrađivati i pakovati te plastične komponente, moći praviti manja pakovanja: Apple je s pozornice poručio, doslovno, da svi koji će kupiti iPhone 12 ionako već imaju adapter za punjenje, pa im novi ne treba. Ali mnogima treba. Jer u kutiji sada dolazi samo kabal s Lightning priključkom s jedne strane (onaj koji ide u iPhone) i USB-C priključkom s druge (koji ide u adapter). Svi oni koji imaju starije modele iPhonea taj kabal neće moći koristiti, jer ti adapteri zahtijevaju USB-A kabel, onaj univerzalni i svima dobro poznati. U prevodu, morat će kupiti novi adapter.

Također je zanimljivo da je Apple odlučio izostaviti slušalice upravo u trenutku kada je u svijetu eksplodirala potražnja za bežičnim slušalicama kao što su – samo primjera radi – Appleove AirPods. Nadalje, dok Android telefoni imaju brzinu punjenja od 40, 50 pa sve do 120W, iPhone 12 može se puniti maksimalnom brzinom od 20W. Nadalje, iPhone 12 i 12 Mini počinju sa 64 GB interne memorije, što je danas sramotno malo. Nadalje, i za mnoge najbolnije, Apple je odlučio ekrane iPhonea 12 ostaviti na frekvenciji osvježavanja slike od 60 Hz. Na polju telefonskih ekrana nema tehnologije koja može dramatičnije podići kvalitetu prikaza od toga da se poveća “refresh rate”. Android telefoni još od 2017. počeli su dolaziti s ekranima od 120 Hz (dakle, slika se osvježava 120 puta u sekundi, dok je kod iPhonea to upola manje).