in

WTFWTF

Na YouTubeu ćemo uskoro moći kupovati proizvode?

Kako piše Bloomberg, a prenosi 9to5Google, Google je započeo s integracijom direktne kupovine proizvoda preko YouTube aplikacije.

Naime, Google je zamolio kreatore sadržaja na svojoj platformi da proizvode koje koriste u videu posebno označe kako bi podaci o proizvodima bili povezani sa Google-ovom analitikom i alatima za kupovinu. Konačni cilj je gledaocima omogućiti uvid u proizvode koji se spominju u video zapisu i omogućiti im kupovinu tih proizvoda, bilo direktno preko YouTube aplikacije ili preko treće strane.

Google sa Shopify platformom radi na integraciji Shopify servisa u YouTube aplikaciju, što bi trebalo da omogući direktnu prodaju i kupovinu proizvoda preko YouTube-a. Google ovim potezom vjerovatno planira da privuče YouTubere koji prodaju sopstvene brendirane proizvode (merch) kako bi finansirali kanal i velika većina bi vjerovatno omogućila direktnu kupovinu svojih proizvoda preko YouTube-a kad bi ta mogućnost postojala.

Ovim potezom Google će oteti dio kolača Amazon-u i sličnim online platformama i stvoriti novi način monetizacije YouTube-a kao servisa, ali omogućiti i kreatorima sadržaja da lakše plasiraju svoje proizvode. Krajnji korisnici će osim Google-ovih oglasa i sponzorisanih dijelova u videima, u budućnosti vidjeti i same proizvode u interfejsu aplikacije. Koliko će to doprinijeti korisničkom iskustvu ostaje da se vidi.