in

LOLLOL LOVELOVE WOWWOW

Iznenađujući rezultati istraživanja, kolika je mogućnost zaraze koronom u avionima?

Jedna od najvećih žrtava korona krize je turistička industrija, što se pogotovo odnosi na putovanja avionima i kruzerima.

Rezultati istraživanja koje je objavila Međunarodno udruženje za zračni prevoz (IATA) pokazala su prilično iznenađujuće rezultate o broju zaraženih jer se od početka ove godine, od 1,2 milijarde putnika s letovima povezuje samo – 44 zaraze. Dakle, jedna je osoba zaražena na svakih 27 miliona putnika, što se čini sasvim nerealno.

S tim se slažu i u IATA-i, ali kažu kada bi čak i 90 posto slučajeva ostalo nezabilježeno, to bi značilo da se na svakih 2,7 miliona putnika zarazi jedna osoba, što su i dalje vrlo male brojke. Također, dodaju kako je većina slučajeva zabilježena prije nego je nošenje maski u avionima postalo obavezno.

Razlog zašto su brojke tako neočekivano male objasnili su iz u zajedničkoj publikaciji Airbus, Boeing i Embraer. Prvenstveno, naglašavaju kako sistem strujanja zraka u kabini utječe na način kretanja čestica, čime se ograničava širenje virusa, zatim spominju HEPA filtere, sjedišta kao fizičku barijeru između putnika, limitiranu konverzaciju licem u lice između putnika te, naravno, maske.

Ono što je posebno naglašeno je konstantan dotok svježeg zraka – čak 20 do 30 puta u sat vremena u većini aviona. Na stranicama IATA-e napominje se kako je to puno više u odnosu na uredske prostore (u prosjeku 2-3 puta tokom sat vremena) ili škole (10 do 15 puta).

Iako su te brojke prilično umirujuće te iako u medijima nije bilo previše informacija oko žarišta iz aviona, jasno je kako su pred tom industrijom teški dani i trebat će dosta vremena dok se situacije ne popravi i ne vrati u vrijeme prije pandemije.