in

LOLLOL

Amazonu napokon odobrena dostava dronovima, kada počinje revolucija dostave paketa?

Jedna od prepreka masovnog slanja paketa dronovima su stroge regulative po pitanju korištenja zračnog prostora.

Za to područje u SAD-u zadužena je Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA). Ova uprava odlučuje o tome ko će i na koji način koristiti zračni prostor te koji su manevri i kojim letjelicama dozvoljeni.

Prošle godine Amazon je navedenoj zračnoj upravi podnio zahtjev za dostavu dronovima, koja je ovih dana napokon odobrena. Samim tim možemo reći kako je Amazon napravio jedan veliki korak ka inovativnoj dostavi dronovima – ali pravi posao tek sada slijedi.

FAA je odobrio Amazonu zahtjev iz avgusta 2019. godine u kojem je Amazon tražio mogućnost dostave dronovima paketa do pet kilograma u manje naseljena područja. Amazon ima vrlo dobro popunjenu dostavnu mrežu u velikim gradovima i mjestima, a problem predstavljuju rijetko naseljena mjesta. U tim mjestima Amazon će u budućnosti vrlo vjerovatno koristiti dostavu dronovima koja bi trebala znatno ubrzati proces dostave. Spominju se brojke od 30 minuta, koliko bi Amazonovim dronovima trebalo da paket dostave do udaljenih slabo naseljenih mjesta.

Treba naglasiti kako Amazon nije prva kompanija kojoj je odobrena dostava paketa dronovima. Prije njih takva su odobrenja dobili Wing Aviation (dio Alphabeta) i UPS koji je prepoznatljiva kompanija u svijetu dostave. Uprkos odobrenjima navedene kompanije za sada nisu u velikoj mjeri koristile mogućnost dostave dronovima. Vidjet ćemo kako će se stvar razvijati s Amazonom jer sada je potrebno osmisliti kvalitetan sistem takve dostave koji će besprijekorno funkcionisati jer ipak se radi o dostavi u potencijalno opasnom zračnom prostoru.