in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Prije tačno 50 godina umro najveći gitarista svih vremena

Jedan od najutjecajnijih i najtalentovanijih gitarista u historiji rock muzike, Jimi Hendrix, preminuo je na današnji dan prije 50 godina.

Američki muzičar, pjevač, tekstopisac, gitarista i inovator, otišao je zauvijek kada je bio na vrhuncu slave, u 28. godini.

Rođen je 27. novembra 1942., a s dvanaest godina dobio je svoju prvu gitaru, instrument koji je oblikovao čitav njegov život.

U mladosti je svirao po klubovima u SAD dok ga nije čuo bivši basista grupe “Animals”, Chas Chandler. Upravo mu je on ponudio da bude njegov menadžer i da s njim pođe put Engleske, što je Hendrix i učinio.

Hitovi “Hey Joe”, “The Wind Cries Mary”, “Purple Haze” i drugi napravili su Hendrixa zvijezdom u Engleskoj. Njegovo spektakularno izvođenje na Monterejskom festivalu stvorilo je od čuvenog gitariste svjetski poznatu ličnost, nakon čega je prodao na milione albuma u Americi, dok su mu sve turneje bile rasprodate.

Hendrix je pažnju publike, pored odlične svirke, izazivao i time što je gitaru svirao zubima.

Čuveni gitarista uveden je u američku Rock’n’roll kuću slavnih i britansku Muzičku kuću slavnih 2005. godine, a njegova zvijezda u Holivudu postavljena je 1994. godine.

Prestižni muzički časopis “Rolling Stones” 2005. godine postavio je Hendrixa na prvo mjesto liste “100 najvećih gitarista svih vremena”.