in

LOVELOVE

Izvršni direktor TikToka podnio ostavku zbog Trumpa

Trump i drugi zvaničnici Bijele kuće u više navrata su rekli da Tik-Tok predstavlja prijetnju nacionalnoj bezbjednosti

Izvršni direktor TikToka Kevin A. Mayer podnio je ostavku, a na tom mjestu zamijenit će ga privremena generalna direktorica Vanessa Pappas, prenosi Reuters.

Do ovakvog razvoja događaja došlo je nekoliko dana nakon što je TikTok tužio administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog odluke da onemogući rad ove popularne aplikacije u SAD.

– U posljednjih nekoliko sedmica došlo je do drastičnih promjena na političkoj sceni i nakon analize kakve bi strukturalne promjene kompanija morala da pretrpi, i šta to znači za njenu globalnu ulogu, teška srca odlučio sam da je napustim – saopštio je Mayer.

Aplikaciji, koja je u vlasništvu kineske internetske kompanije ByteDance, Bijela kuća je naredila da proda američki udio do polovine septembra.

Trump i drugi zvaničnici Bijele kuće u više navrata su rekli da TikTok predstavlja prijetnju nacionalnoj bezbjednosti zbog svog kineskog vlasništva.

Zbog toga je Trump potpisao izvršnu naredbu 6. avgusta da blokira TikTok ukoliko ByteDance ne proda američki udio u roku od 45 dana. Sedmicu dana kasnije ByteDanceu je dat rok od 90 dana da zaključi taj posao.

Potezi Bijele kuće natjerali su ByteDance i TikTok da potraže kupca za američki udio u toj aplikaciji. Microsoft, Oracle i drugi ponuđači razgovaraju o potencijalnom sporazumu, a cijena se kreće od 20 do 50 milijardi dolara. Ipak dogovor za tako kratko vrijeme malo je vjerovatan.

Zbog toga je TikTok uzvratio tužbom protiv Trumpove administracije. U ponedjeljak je kompanija tužila američku vladu, optužujući je da joj je onemogućila regularan postupak forsirajući prodaju koristeći izvršnu naredbu.