in

Zarada od prodaje računarskog hardvera trebala bi porasti za čak 2,6 milijardi dolara samo zbog jedne igre

Pojačana potražnja za računarima sa snažnim procesorima i grafičkim karticama

Ako ste u mladosti željeli postati pilot, upravljati avionima i uživati u fantastičnom pogledu na prirodne ljepote iz zraka, zahvaljujući Microsoftu svoju želju sada možete ispuniti, barem na računaru.

Nakon dugo godina američka kompanija objavila je novu verziju Microsoft Flight Simulatora, a malo je reći da do sada objavljene fotografije i videozapisi ostavljaju bez daha.

Prikaz krajolika i posvećenost detaljima na vrhunskom su nivou, ali nakon što na YouTubeu pogledate video, nije teško zaključiti kako će za maksimalne performanse biti potreban i računar sa snažnim komponentama (naknadno se očekuje i verzija za Xbox). Zbog toga tokom sljedećih mjeseci i godina možemo očekivati pojačanu potražnju za računarima sa snažnim procesorima i grafičkim karticama, kao i za dodatnom opremom, od gamerskih stolica u kojima će leđa lakše izdržati brojne sate provedene u virtuelnom kokpitu pa do prodaje džojstika.

Prema The Vergeu, već sada je zabilježena povećana potražnja za džojsticima koji su itekako tražena roba na Amazonu te vlada nestašica najpopularnijih modela.

Tokom sljedeće tri godine, zahvaljujući Microsoft Flight Simulatoru, zarada od prodaje računarskog hardvera i periferije trebala bi se povećati za čak 2,6 milijardi dolara. Tako barem smatraju analitičari iz kompanije Jon Peddie Research (JPR) koji prate potrošnju na tržištu gamerskog hardvera.

Očekuju se povećanje prodaje u svim segmentima – od gotovih konfiguracija napravljenih prvenstveno za gamere, preko nadogradnji procesora i grafike, kupovine novih i kvalitetnijih monitora, džojstika, gaming stolica, pa do prodaje hardvera za virtuelnu stvarnost.

Procjena je bazirana na prodaji oko 2,3 miliona kopija Microsoft Flight Simulatora tokom sljedeće tri godine, a mnogi gameri, pogotovo ljubitelji simulacija, neće štediti novac kako bi si osigurali što bolje iskustvo letenja u virtuelnim prostorima.