in

TUGYTUGY

Toshiba nakon 35 godina prekinula proizvodnju laptopa

Japanski proizvođač je nakon odluke o prestanku proizvodnje ostatak dionica svog odjela za PC računare prodao Sharpu

Toshiba je tiho zatvorila svoju podružnicu za laptope, zaokruživši 35-godišnje poglavlje prodajom ostatka vlasničkih dionica u proizvodnji PC računara Sharpu, izvještava The Verge.

Kompanija je prije dvije godine Sharpu prodala 80,1% udjela u proizvodnji PC računara za 36 miliona dolara, nakon čega je Sharp odjel preimenovao u Dynabook. Japanski tehnološki div je nakon preimenovanja Toshibinog odjela kupio ostalih 19,1% dionica, zaključivši preuzimanje.

– Rezultat ovog transfera je potpuno vlasništvo Dynabooka koji je od sad u cjelosti pod vlasništvom Sharpa – pišu iz Toshibe.

Toshiba je prve laptope izbacila još davne 1985. godine. Tada su moćni laptopi imali T1100 baterije koje se mogu mijenjati, 3,5 inčnu disketnu jedinicu i 256 KB memorije. Cijena uređaja je sredinom osamdesetih iznosila oko 2000 američkih dolara.

Toshiba je tokom devedesetih i ranih 2000-ih bila na samom vrhuncu, ali dolaskom sve većeg broja novih igrača, njihova ograničena ponuda uzrokovala je pad popularnosti. U trenutku prodaje dionica Sharpu, Toshiba je prodavala 1,4 miliona laptopa godišnje, u uporedbi s 2011. kada je prodala 17,1 milioa uređaja, objašnjava Reuters.