in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Detalji sukoba dvije nuklearne sile: 600 vojnika se tuklo 6 sati, Kinezi gurnuli indijskog komandanta u provaliju

Sukob oko 600 kineskih i indijskih vojnika u dolini rijeke Galwan mogao bi poremetiti višedesetljetna nastojanja Kine i Indije za mirnim rješavanjem pograničnog spora i gurnuti te dvije nuklearne velesile bliže oružanom sukobu

Indija je šokirana najkrvavijim obračunom s kinom u posljednjih 60 godina u kojem je ubijeno 20 indijskih vojnika. Iako su u početku saopćili o pogibiji trojice i ranjavanju 17 vojnika, indijske su vlasti kasnije priznale kako su svi izgubili živote. Kineska strana je dala malo informacija o incidentu, no čini se da njihovi mediji javljaju kako je bilo i njihovih žrtava.

Incident se dogodio u dolini rijeke Galwan, visoko na Himalaji; području za kojeg su Indijci vjerovali da su ga Kinezi napustili. Do sukoba je došlo kada je indijska patrola neočekivano naišla na kinesku. Potom su se dvije vojske upustile u bespoštedno šaketanje te udaranje palicama i kamenjem, s obzirom na to da upravo zbog bojazni od eskalacije nasilja ne nose oružje.

Guardian piše kako su Kinezi gurnuli s litice indijskog komandanta, pritom ga ubivši, a nakon toga su Indijci zvali pojačanje koje se ubrzo i pojavilo, pa se u jednom trenutku čak 600 vojnika tuklo u mrklom mraku punih šest sati. Većina stradalih na indijskoj strani preminula je zbog teških ozljeda uzrokovanih padom s litica.

Zabrinutost međunarodne zajednice

Međunarodna zajednica i Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog konflikta između dvije nuklearne velesile, a glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Antonio Guterres pozvao je obje strane na primirje.

-Zabrinuti smo zbog izvještaja o nasilnom sukobu između indijskih i kineskih vojnika kod ‘Crte stvarne kontrole’ i pozivamo obje strane da smanje tenzije. Drago nam je da su obje zemlje poduzele korake da se situacija smiri- poručili su iz UN-a, dok su iz State Departmenta dodali: “I Indija i Kina izrazile su želju da se napetosti smanje, a mi u svakom slučaju podržavamo mirno rješenje sukoba.”

Obavještajna greška

Iako se obje države međusobno optužuju za sukob, indijski mediji javljaju kako je održan sastanak komadanata dviju vojski te da su se također sastali i visoki indijski vojni dužnosnici. Vođa indijskog kongresa, Rahul Gandhi zamjerio je premijeru Naredri Modiju mlaku reakciju na incident kojeg nije niti komentirao. Mediji upozoravaju i na propuste obavještajnih službi koji su doveli do incidenta.

– Je li ih se moglo na neki način upozoriti? To je osjetljivo područje i situacija života i smrti. Nemam razloga vjerovati da je indijska vojska napravila takvu grešku i nabasala na kineski kamp koji je već bio razmontiran- smatra Shiv Aroor, glavni urednik India Todayja.

Kinezi vježbaju u Tibetu

Kineski mediji, pak, prenoseći reakcije vlasti, optužuju Indiju za provokacije, nepažnju i aroganciju.

– Kina ne želi da se problemi oko granice s Indijom pretvore u sukob- rekao je Hu Xijin, glavni urednik kineskog Global Timesa dodavši da ima informacije o žrtvama s njihove strane, koje neće objaviti da ne bi uznemirio javnost.

Iako su obje države uložile napore da se granični spor riješi mirnim putem, ovo bi krvoproliće moglo to otežati. Kina je navodno već započela vojnu vježbu s ciljem “uništenja neprijateljskih gnijezda visoko u planinama”. na Tibetu je već provedeno pet artiljerijskih vježbi, što mnogi tumače kao pripremu za vojni sukob s Indijom.