in

Kultni film s deset Oscara uklonjen s HBO Maxa: Neodgovorno je ostaviti ga

Film Zameo ih vjetar, koji je na 12. dodjeli Oscara 1940. godine odnio čak deset kipića (osam takmičarskih i dva počasna), uklonjen je sa servisa HBO Max

Film Zameo ih vjetar, koji je na 12. dodjeli Oscara 1940. godine odnio čak deset kipića (osam takmičarskih i dva počasna), uklonjen je sa servisa HBO Max.

Kako su kazali iz HBO Maxa, taj film iz 1939. “produkt je svog vremena” te prikazuje “rasne i etničke predrasude” koje su “bile pogrešne tada, a pogrešne su i danas”.

Istaknuli su da će se film vratiti na platformu neodređenog datuma, s “pojašnjenjem o njegovom historijskom kontekstu”.

Radnja filma odvija se tokom Američkog građanskog rata, a film je godinama napadan zbog načina na koji je u njemu prikazano ropstvo. Temelji se na romanu Margaret Mitchell, a u njemu se pojavljuju likovi koji su zadovoljni statusom robova te ostaju vjerni bivšim vlasnicima nakon što je ropstvo službeno ukinuto.

Film je osvojio deset Oscara te je film koji je u historiji zaradio najviše novca, kad se u jednadžbu uključi inflacija.

Hattie McDaniel postala je prva crna glumica koja je bila nominirana i osvojila Oscara za ulogu sluškinje Mammy.

Scenarist John Ridley u tekstu za Los Angeles Times ranije je ove sedmice napisao da film “veliča predvodnički jug” te da ovjekovječuje “bolne stereotipe o Afroamerikancima”.

– Na filmu su radili najtalentiraniji ljudi Hollywooda u to vrijeme, sve kako bi sentimentalizirali historiju koja nikad nije postojala- napisao je scenarist filma 12 godina ropstva.

HBO Max je saopćio da bi bilo neodgovorno ostaviti taj film na platformi bez “objašnjenja i odricanja od njegovih rasističkih prikaza”.

Dodali su da će ga vratiti u originalnom obliku “jer bi išta drugačije bilo jednako kao tvrditi da predrasude nisu postojale”.

Tekst izjave sličan je onima koje su objavljene o crtićima poput Toma i Jerryja te drugim uradcima koji s protekom vremena dobivaju negativan kontekst. Primjerice, Disney je upozorio gledatelje da stariji filmovi poput Dumba iz 1941. mogu sadržavati “zastarjele kulturne prikaze”.