in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Ovako najbogatiji čovjek na svijetu održava balans između privatnog i poslovnog života

Jeff Bezos je kao lider Amazona potvrdio da zna kako voditi kompaniju i zato je poželjno saslušati ga što ima za reći iz svog ugla

Jeff Bezos je kao lider Amazona potvrdio da zna kako voditi kompaniju i zato je poželjno saslušati ga što ima za reći iz svog ugla. Svakako se iz toga može mnogo naučiti pa zato, pomno pratite u nastavku savjete koje Bezos daje svima onima koji žele napraviti ravnotežu između poslovnom i privatnog života.

1. Mjerite posao i privatni život kroz energiju, a ne vrijeme

Nije do toga koliko sati provedete na poslu ili kod kuće već koliko energije posvećujete tome. Primjerice, ako vas ispunjava provoditi što više vremena na poslu i zbog toga ste „prisutniji“ dok ste kod kuće, tad nastavite u istom ritmu i ne mijenjajte se. Tako se dobiva unutarnja ravnoteža, bitna za funkcionalniji život.

2. Izgradite fleksibilan raspored

Isto kako će neki ljudi pronaći energiju za posao i privatni život na različite načine, tako će i svako davati svoj maksimum u različitim periodima. Nekima odgovara raditi od 9 od 17 sati, nekima od 5 do 13 sati, a nekim od 16 do ponoći. Pronađite najbolje za vas i držite se toga, bit ćete produktivniji i zadovoljniji.

3. Znajte reći ne

Mnogi od nas uzmu više nego što mogu podnijeti, to je prirodno. Ali, poslovno sazrijevamo kad naučimo kad je dosta, kad stati na loptu i preskočiti neku od ponuda. Dok to ne naučimo, ne možemo biti potpuno zadovoljni, a zbog toga pati sve oko nas, prvenstveno jer smo konstantno preforsirani.

4. Komunikacija

Ponekad je potrebno mnogo raditi, a pod time se misli ne samo na količinu posla već i vremena. S najbližima popričajte o tome, dajte im do znanja unaprijed da vam to mnogo znači i da u narednom periodu nećete biti prisutni u jednakoj mjeri. Naravno, to vratite prvom prilikom.

5. Prilagodite se promjenama

Posao više nije samo preko sedmice ili od 8 do 16 sati. Radi se i subotom, nedjeljom, radi se poslije posla, prije posla, tokom godišnjeg odmora… Naučite se na to i stvorite ravnotežu kako biste davali jednaku energiju na oba polja. Nije lako ganjati karijeru i imati privatan život, za to je potrebno mnogo odricanja…