in

TUGYTUGY WOWWOW

One su odlučile pokazati svoje vještine preko interneta: Gejše počele da rade onlajn

Obuka gejše tradicionalno počinje sa šest godina

Tokom izolacije u Japanu je nastao novi trend, on-nomi– ili onlajn ispijanje pića preko aplikacija. Cijela stvar funkcioniše tako da se društvo skupi na grupnom čatu i pričaju, smiju se, svako uz svoje piće, bez socijalnog kontakta i straha od zaraze koronavirusom.

Budući da nema turista u Japanu, tako ni gejše nemaju posla, a kako bi tome stale na kraj, i one su odlučile pokazati svoje vještine preko interneta.

Meet Geisha, najveća agencija izvan Kjota koja njeguje tradiciju gejši u gradu Hakone Jumoto, ponudila je zaljubljenicima u japansku kulturu onlajn susret preko Zooma. Ko poželi, svakog petka ili subote veče može da izdvoji oko 17 eura natočiti sebi piće i popiti ga s gejšom. Bez brige, ne morate znati japanski, engleski je sasvim dovoljan za razgovor.

Obuka gejše tradicionalno počinje sa šest godina, šest mjeseci i šest dana. Ali to je sada moguće u dobi od 16 godina i obično traje pet godina. Najčešće nastupaju u čajnim kućama ili tradicionalnim japanskim restoranima, a kako bi bile uspješne, moraju naučiti brojne vještine poput pjevanja, plesanja i slikanja, kao i ceremonije čaja. Tokom školovanja gejše uče kako da budu graciozne i duhovite. Osim toga moraju biti i obrazovane i upućene u aktuelna zbivanja.