in

LOLLOL LOVELOVE WOWWOW

Naučnici tvrde: Antitijela ove životinje mogu pomoći u borbi protiv koronavirusa

Prema istraživanjima koja je prošle sedmice objavljena u naučnom časopisu Cell, antitijela u krvi lame  mogla bi pružiti zaštitu od koronavirusa

Prema istraživanjima koja je prošle sedmice objavljena u naučnom časopisu Cell, antitijela u krvi lame  mogla bi pružiti zaštitu od koronavirusa.

Za razliku od ljudi, lame imaju mala antitijela koja mogu prodrijeti u proteine virusa koji su suviše mali za ljudska antitijela, što im pomaže da pobijede prijetnju koja dolazi od njih. Istraživači se nadaju da bi antitijela lame mogla pomoći ljudima koji se još uvijek nisu zarazili koronavirusom.

Već je ranije dokazano da se antitijela lame mogu boriti protiv SARS-a i MERS-a, zbog čega su naučnici pomislili da bi mogla biti učinkovita i u borbi protiv Covid-19. To se pokazalo i točnim, barem na staničnoj razini, a sljedeći korak su klinička ispitivanja na kojima istraživači trenutno rade.

Za sve ljubitelje ovih životinja, vijest ne predstavlja iznenađenje – poznate su po ulozi u liječenju raznih bolesti, a u posljednje vrijeme ispituje se njihov potencijal u borbi protiv HIV-a i drugih virusa.

Uz to, mnogi smatraju da moć liječenja lami ide dalje od one na mikroskopskoj razini i da ove životinje imaju sposobnost umiriti ljude i smanjiti njihovu anksioznost. “Lame i ljudi su prirodni saveznici”, tvrdi George Caldwel, koji se bavi uzgojem lama u Sonori u Kaliforniji, piše The Guardian.

– Lame predstavljaju višestruku korist u životu ljudi, čak je i njihova krv blagotvorna za nas- istaknuo je on.