in

LOLLOL LOVELOVE WOWWOW

Naučnici istražuju kako sredstva za ispiranje usta utječu na koronavirus

Grupanaučnika sa univerziteta Cardiff u Velikoj Britaniji pozvala je na hitno istraživanje o tome mogu li sredstva za ispiranje usta spriječiti širenje koronavirusa

Grupanaučnika sa univerziteta Cardiff u Velikoj Britaniji pozvala je na hitno istraživanje o tome mogu li sredstva za ispiranje usta spriječiti širenje koronavirusa.

Naučnici su pregledali i dosadašnja istraživanja na ovu temu, kako bi procijenili može li upotreba ovih sredstava smanjiti prijenos virusa u ranim fazama infekcije.

-Javni zdravstveni organi u Velikoj Britaniji nisu za sada istraživali djelotvornost sigurne upotrebe sredstava za ispiranje usta. U eksperimentima i ograničenim kliničkim studijama pokazalo se da pojedina sredstva sadrže poznate virucidne sastojke koji efikasno ciljaju lipide u sličnim obloženim virusima. Ono što još ne znamo je mogu li postojeća sredstva aktivno djelovati protiv lipidne membrane Sars- Cov- 2. Naša analiza literature sugerira da su hitno potrebna istraživanja kojima bi se utvrdio ovaj njihov potencijal- izjavila je Valerie O’ Donnell, jedna od direktorica Instituta za istraživanje imunološkog sistema univerziteta Cardiff.

Poznato je da je Sars-Cov-2 virus obložen masnom membranom. Međutim, kako je dr. O’Donell navela, ne zna se može li oštećenje ovog sloja virusa izazvati njegovu “deaktivaciju” u grlu, piše Mirror.

I njene kolege dodale su da su prethodna istraživanja pokazale da agensi, koji se najčešće nalaze u sredstvima za ispiranje usta, mogu narušiti lipidnu (masnu) membranu određenih obloženih virusa. Naglasili su da se još ne zna može li to biti slučaj i s novim sojem koronavirusa kao i da ljudi trebaju nastaviti slijediti smjernica vlada u svojim zemljama.

Izdvojili su pritom nekoliko sredstava koji zaslužuju klinička ispitivanja, a za časopis Function izjavili su:

Naglašavamo da objavljena istraživanja o drugim virusima s omotačem, uključujući i koronaviruse, direktno podržavaju ideju da su potrebna dodatna istraživanja o tome može li oralno ispiranje potencijalno smanjiti prijenos Covid-19.

Dodali su da bi istraživanje moglo obuhvatiti procjenu postojećih, ali i posebno prilagođenih formulacija za ispiranje usta, najprije u laboratoriju, a zatim i u kliničkim ispitivanjima.