in

Jedan od najkontraverznijih biznismena: Za 6 godina mogli bi imati prvog bilijunaša

Analitičari i financijski novinari godinama su nagađali i predviđali kako bi Apple mogao biti prva kompanija koja će probiti magičnu granicu od bilion američkih dolara tržišne vrijednosti

Analitičari i financijski novinari godinama su nagađali i predviđali kako bi Apple mogao biti prva kompanija koja će probiti magičnu granicu od bilion američkih dolara tržišne vrijednosti. Sredinom 2018. to se zaista dogodilo, a od tada još su tri velike kompanije premašile bilijun (na kraće ili duže vrijeme) – Microsoft, Amazon i Alphabet. No nakon što smo dobili prvu kompaniju koja je premašila bilion, sada su mediji počeli nagađati o prvoj osobi čije bi osobno bogatstvo moglo probiti tu nevjerojatnu granicu.

Prognoze o tome ko bi i kada mogao postati bilijarder objavila je kompanija Comparisun te bi prema njima to trebao biti osnivač i izvršni direktor Amazona, trenutno najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos i to 2026. godine. Izračun je baziran na prosječnom godišnjem rastu tokom posljednjih pet godina koji su primijenili i na budućnost. Bezosovo bogatstvo tokom proteklih pet godina raslo je prosječno 34 posto i ako nastavi takvim smjerom, dijeli ga još šest godina od probijanja granice od bilijun dolara. Naravno, takva planiranja u vrijeme koronakrize i velike nesigurnosti iznimno su nezahvalna i teško je predvidjeti kakva će biti slika globalne ekonomije za 6 mjeseci, a kamoli za 6 godina.

Trenutno je Bezos ipak jako daleko od bilijardera jer njegovo bogatstvo iznosi “samo” 145 milijardi dolara. On je jedna od rijetkih osoba koja je profitirala s koronakrizom te je njegovo bogatstvo na krilima potražnje za uslugama Amazona i rastom cijena dionica Amazona u velikom porastu posljednjih mjeseci.

Nakon objave ovih predviđanja “zapalio” se Twitter na kojem je dio korisnika kritizirao Bezosa, a dio ga je pohvalio jer je daleko napredovao od osobe koja je pokrenula prvu online knjižaru do vođenja gigantske kompanije. Kritičari su ga prvenstveno napali jer, osim neplaćanja poreza za kompaniju koja okreće milijarde dolara, smatraju da nema korektan odnos prema radnicima, što je najbolje vidljivo u ovom tvitu.

Također, treba podsjetiti i na štrajk zaposlenika Amazona koji smatraju da kompanija nije dovoljno napravila kako bi ih zaštitila, otpustili su zaposlenike koji su pokrenuli štrajk, a Bezos se našao na udaru javnosti prošlo ljeto i zbog donacije za oporavak od velikih požara koji su bjesnili Australijom. Amazon je donirao manje od 700 hiljada dolara, što je prema mnogima premalo za najbogatijeg čovjeka na svijetu i kompaniju čija vrijednost danas iznosi više od bilijun dolara.