in

Glumice koje su osvojile svijet: Dok muškarcima podižu pritisak za žene su one modne ikone

Neke filmove gledamo više zbog dobre mode, nego zbog cjelovite kinematografske kvalitete, a ponekad najbolju modu nose baš loši likovi

Neke filmove gledamo više zbog dobre mode, nego zbog cjelovite kinematografske kvalitete, a ponekad najbolju modu nose baš loši likovi. Od antagonistkinja u kultnim krimi filma Fatal Attraction i Basic Instinct do Grace Jones u Bondu i izdajničke uloge Demi Moore, ne možemo prestati navijati za pogrešnu stranu. Ali ako redatelji nisu htjeli da ove likove volimo, trebali su im smisliti bezveznije kostime… Slijede naše najdraže stylish zlikovke!

To Die For: Suzanne Stone (Nicole Kidman)

Ovaj pomalo zaboravljeni triler ultimativni je nineties vremeplov sa svim pripadajućim trendovima – od nanogvica i pastela, preko leopardskog uzorka i natapirane frizure do psića pod rukom u funkciji dijela ouftita… Nicole Kidman beskrupulozna je u namjeri da postane televizijska voditeljica, spremna na sve da dobije točno ono što želi. Ekstra razlog za gledanje: supermladi Joaquin Phoenix, Matt Dillon i Casey Affleck!

Kill Bill: O-Ren Ishii (Lucy Liu)

Tarantina možete voljeti ili mrziti, ali njegovi su filmovi uvijek estetski ispolirani i zapanjujuće modno osviješteni! Teško je uopće pronaći favorit među mnoštvom fantastičnih outfita, ali O-Ren Ishii koju igra Lucy Liu svakako je pri modnom vrhu. Kad bolje promislimo, jesmo li ikad vidjeli Lucy Liu u ulozi u kojoj nije bila fantastično odjevena?

Basic Instinct: Catharine Tramell (Sharon Stone)

Onaj bijeli outfit i ona scena zauvijek su nam zapečaćeni u pamćenju. Unatoč ambivalentnom završetku, Catharine Tramell po svemu je sudeći apsolutna zlobnica koju apsolutno volimo.

Fatal Attraction: Alex Forrest (Glenn Close)

Ah, Michael Douglas… Nikako da nauči. Klasik narativa o prezrenoj ženi i upozorenje svakom krelcu koji misli da je dobra ideja brzinski prevariti ženu s nekim koga je tek upoznao. U svakom slučaju, niko ne fura psycho chic kao Glenn Close.

James Bond: A View to Kill: May Day (Grace Jones)

Sve Bondove djevojke nekako liče jedna na drugu, ali Grace Jones je uvijek Grace Jones. Njena je avangardni, lagano scy-fy stil idealno sjeo u ovaj špijunski narativ i mi smo nepopravljivo na njezinoj strani.

Batman Returns: Catwoman (Michelle Pfeiffer)

Catwoman je u svakoj inačici modna ikona, a dalo bi je se promatrati i kao malo pomaknuti lifestyle uzor, ako baš hoćete, s obzirom na aktivističku crtu, ljubav prema mačkama i užitku u single životu, a da si pritom ne uskraćuje putene užitke… Enivej, apsolutna kraljica crnog lateks kombinezona ipak je Michelle Pfeiffer u Bartonovoj inačici sage o šišmišu.

Charlie’s Angels: Full Throttle (Demi Moore)

U ovom nam je guilty pleasure filmu Demi Moore slomila srce, kad se otkrije da je izdala Charlieja i Anđelice, ali ne možemo nijekati da je cijelo vrijeme izgledala taaakoooo dooobrooo…

Batman & Robin: Poison Ivy (Uma Thurman)

Još jedna zlikovka iz ciklusa o Batmanu koja ima fantastičan stil – Poison Ivy! I igrom slučaja, također ima aktivističku crtu uz koju se možemo lako postrojiti, budući da želi spasiti biljke i prirodu te se usprotivi zloj farmaceutskoj beauty industriji koja truje žene. Što to govori o Batmanu, nismo sigurne, ali znamo da smo vječne obožavateljice životinjskih i botaničkih zlikovki s kojima se gospodin Šišmiš tuče.

Ocean’s Eight: Sve sve sve

Jesu li tehnički zlikovke ako su istovremeno protagonistkinje? To su već fenomenološka pitanja u koja se ovdje nećemo upuštati, bitno nam je samo da su najbolje odjevena kriminalna ekipa ikad! (Nažalost, outfiti su ujedno jedini razlog za gledati ovaj film… Ali stvarno su dobri!)