in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Pet snova koje najčešće sanjamo i njihovo značenje

Oduvijek su snovi fascinirali ljudski rod, te je čovjek na sve načine pokušavao protumačiti i saznati šta mu to snovi poručuju

Oduvijek su snovi fascinirali ljudski rod, te je čovjek na sve načine pokušavao protumačiti i saznati šta mu to snovi poručuju. Obično bi se nakon kakvog simboličnog i upečatljivog sna upućivali ka svojim plemenskim vračevima, ne bi li im oni isti protumačili kao dobar ili zao predznak.

Sa medicinskog aspekta, snovi nastaju u REM fazi i rezultat su izražene aktivnosti i pražnjenja moždanih funkcija, dok su kroz historiju dobivali i razna psihološka objašnjenja kojima se bavio prvenstveno Sigmund Freud. On je snove tumačio kao našu podsvijest koja isplivava dok spavamo, a koju smo sa jave potisnuli.

Postoje neki snovi koji se često javljaju, a rezultat su nečega što na javi često viđamo ili proživljavamo, ili su to pak snovi koji imaju jaku simboliku, a rezultat su nekih naših strahova potisnutih u podsvijest.

1. Zubi

Snovi o zubima ubrajaju se u najčešće snove koje sanjamo. Mogu biti raznoliki, a najčešće se radi o kvarnom zubu, zubu koji boli, krvari ili ispada. Rjeđe sanjamo bijele i zdrave zube.

Smatra se da snovi o zubima u tom smislu mogu da simboliziraju nas same, tj. našu moć i samopoštovanje koje možda u tom trenutku na javi gubimo ili ga nemamo dovoljno. Isto tako, ovakav san se tumači kao mogući gubitak ili bolest nekog bližnjeg, pa smo obično nakon buđenja iz takvog sna vidno uznemireni.

2. Voda

Vodu također često sanjamo. Vrlo je jaka simbolika vode u snu, ako u obzir uzmemo da ona može biti bistra, mutna, brzog toka ili mirna, duboka ili plitka. Možemo sanjati sebe kako plivamo u hladnoj vodi ili pak kako se davimo.

Sve u svemu, voda i nema baš tako pozitivnu simboliku, ma kakva da je. Upućuje na to da budemo oprezni na javi i da se čuvamo. Obično se odnosi na nas same i na naše emotivno stanje, na trenutna osjećanja i nešto što trenutno proživljavamo na javi.

3. Smrt bliske osobe

Jedan od najčešćih snova jeste i smrt nekog vrlo bliskoj – oca, majke, bake, deke, brata, sestre, prijatelja. Ti snovi su veoma uznemirujući i prosto smo zahvalni Bogu što je sve to bio samo san, nakon što smo se probudili uz vrisku i obliveni znojem.

Ipak, kako se odavnina smatralo, takav san znači upravo suprotno – da je osobi koju ste usnili mrtvu, na javi i te kako dobro, da je čeka uspjeh, dug život i dobro zdravlje.

4. Pad s visine i stepenice

Vrlo česti snovi su i oni u kojima vidite stepenice koje nestaju pa vi nemate gdje, kružne stepenice, nedostatak stepenika koji morate preskočiti ili nedostatak ograde i rukohvata uz iste. Visina, pad s visine, propadanje u lift, također često budu dio našeg sna.

Smatra se da takvi snovi ukazuju na velike turbulencije koje se dešavaju u samom čoveku,na njegova emotivna vrenja, neodlučnost na javi, borbu sa samim sobom. Oni su upozorenje čoveku da mora smisliti rješenje za njegovo trenutno stanje i vratiti svoj život u normalu i na pravi put.

5. Gubitak moći govora

I ovo je vrlo čest san. Nekada u snu želite nešto reći ali ne možete. Juri vas neko, a vi ne uspijevate da vrisnete za pomoć. Glas se gubi baš onda kada vam je najpotrebniji.

Dobro razmislite o tome da li ste i čime ste to sputani na javi, šta vas to muči i ne da vam da imate svoj stav i da se otrgnete i izgradite samopouzdanje.