in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Naučnici testirali 47 postojećih lijekova za borbu protiv koronavirusa

Što više naučnika znaju o tome kako se koronavirus veže, napada i uništava ljudske stanice, efikasnija je potraga za lijekovima

Što više naučnika znaju o tome kako se koronavirus veže, napada i uništava ljudske stanice, efikasnija je potraga za lijekovima.

Ideja je potekla od naučnika s kalifornijskog univerziteta u San Franciscu koji su prije dva mjeseca počeli praviti mapu koronavirusa.

Karta prikazuje sve proteine koronavirusa i sve proteine koji se nalaze u ljudskom tijelu s kojima bi ti virusni proteini mogli komunicirati.

Teoretski, svako presijecanje na mapi između virusnih i ljudskih proteina je mjesto gdje bi se lijekovi mogli boriti protiv koronavirusa.

No, umjesto pokušaja razviti noveh lijekove koji bi radili na ovim tačkama interakcije, okrenuli su se više od 2.000 jedinstvenih lijekova koje je već odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) za ljudsku upotrebu.

Vjerovali su da će se negdje na ovoj dugoj listi naći nekoliko lijekova ili spojeva koji stupaju u interakciju s istim ljudskim proteinima kao i koronavirus. I bili su u pravu.

Multidisciplinarni tim istraživača s kalifornijskog univerziteta u San Franciscu (KCRG), identificirao je 69 postojećih lijekova i spojeva koji bi mogli liječiti Covid-19.

Prije mjesec dana počeli su slati kutije s ovim lijekovima Institutu Pasteur u Parizu i Mount Sinai u New Yorku kako bi vidjeli jesu li zaista uspješni u borbi protiv koronavirusa.

U posljednja četiri sedmice testirali su 47 lijekova i spojeva u laboratoriju protiv živog koronavirusa. Identificirali su snažne rezultate liječenja kao i dva odvojena mehanizma kako ovi lijekovi utječu na SARS-CoV-2 infekciju.

Otkrića su objavljena krajem aprila u časopisu Nature.