in

Ublažavanje mjera u Litvaniji: Glavni grad postat će veliki kafić na otvorenom

Povod je postupno ublažavanje ograničenja mjera nastalih zbog koronavirusa, ali socijalni razmak i dalje je “na snazi”

U Vilnjusu, glavnom gradu Litvanije, biće dovoljno mjesta da svi koji to požele sjednu na terasu, upijaju sunce uz kaficu ili ručak. Gradske vlasti odlučile su da dozvole barovima i restoranima slobodno postavljanje stolove na ulice i trgove.

Povod je postupno ublažavanje ograničenja mjera nastalih zbog koronavirusa, ali socijalni razmak i dalje je “na snazi”. Sjedenje u kafićima i restoranima biće dopušteno samo na otvorenom, a stolovi s gostima moraju biti udaljeni najmanje dva metra, zbog čega građani navijaju za toplo i sunčano vrijeme.

Ugostitelji u starom dijelu grada, kojim vijugaju strme uličice, razočarani su jer nemaju dovoljno mjesta za stolove, ali zbog toga će grad otvoriti nove javne lokacije koje će kafići i restorani moći koristiti kako bi se grad održao na životu.

Više od 160 kafića, barova i restorana prijavilo se za nove gradske terase, a prema potrebi, grad će osigurati dodatne lokacije. Osim kafića, u ponedjeljak biće otvoreni, frizerski saloni i saloni ljepote, knjižare i muzeji.