in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Ovo je jedina zemlja na svijetu gdje su svi izliječeni od koronavirusa

U ovoj državi više nema aktivnih slučajeva zaraze

Grenland je prva i jedina zemlja na svijetu u kojoj su izliječeni svi zaraženi koronavirusom, a bilo ih je 11, i u toj zemlji više nema aktivnih slučajeva virusa.

Naime, u toj zemlji koja ima nešto manje od 57.000 stanovnika, sproveden je 1.101 test, a 11 ih je bilo pozitivno. Inače, svi zaraženi su bili iz prijestonice, Nuka, u kojem i živi najveći broj ljudi – oko 18.000.

U trenutku kada su ti slučajevi bili aktivni, zatvorene su granice grada, a oni koji su željeli da izađu iz njega, morali su da traže posebnu dozvolu. Također, bile su zatvorene i državne granice.

Foto: Shutterstock

Grenland je bio ozbiljno pogođen epidemijama u 18. i 19. stoljeću, pa su sada preduzeli drastične mjere da se historija ne bi ponovila, svjesni da tamošnje male bolnice neće moći da prime mnogo pacijenata.

Penzionisani doktor i bivši ministar zdravlja Grenlanda dr Ove Rosing Olsen rekao je nešto ranije da bi ove striktne mjere mogle da ostanu na snazi čitave godine jer ta zemlja nema resursa da se bori sa velikim brojem zaraženih.

– Naša strategija je, kao i u drugim zemljama, da se ne preoptereti zdravstveni sistem. Razlika je u tome što mi imamo više opcija da izolujemo zemlju – rekao je dr Gert Malvad koji radi u bolnici Kraljica Ingrid, najvećoj u Grenlandu.