in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Uz pomoć pecaljke kupuju kroasane preko granice

U vrijeme zabrane kretanja

Stanovnici njemačkog sela koje se nalazi na granici sa Francuskom i dalje kupuju francuske bagete i kroasane, uprkos saobraćajnim preprekama zbog pandemije koronavirusa, a za to im najbolje služi štap za pecanje.

Iz prodavnice koja se nalazi na nekadašnjem graničnom prijelazu u gradu Karlingu, u departmanu Mozel, vlasnica pekare Mirjam Žansem-Bualit svako jutro mora da pređe nekoliko desetina metara, osim ponedjeljkom kad je pekara zatvorena, da bi svježe pekarske proizvode donijela gurmanima sa njemačke strane, koji su ih dan ranije naručili telefonom.

Pritom mora proći ulicom koju dijele dvije države. Otkad su, zbog pandemije koronavirusa mjere kretanja pooštrene, kupci sa njemačke strane granice više ne smiju da uđu u francuski dio.

– Puno ih je manje jer imaju detaljne kontrole – kaže pekarka.

Među njenim najvjernijim kupcima je i Hartmut Fej (52), stanovnik Luterbaha, sela u susjednoj njemačkoj regiji Sarland, koji francuske pekarske proizvode kupuje cio svoj život.

Na društvenim mrežama je objavio video klip na kojem bagete i kroasane koje mu donese Mirjam, zbog izbjegavanja bliskog kontakta, preuzima uz pomoć štapa za pecanje. Uz osmijeh kaže da na taj način želi da istakne i “francusko-njemačko prijateljstvo”.

– Osim o dobrim komšijskim odnosima, ovdje je riječ i o tradiciji. Svoj hljeb u Francuskoj kupujem odavno – pojasnio je on.