Glavni kuhar jednog od najstarijih i najprestižnijih belgijskih restorana, zatvorenog zbog koronavirusa, jednom sedmično hrani beskućnike, što su počeli da rade i drugi kuhari širom Evrope.
Lionel Rigole, glavni kuhar u restoranu “Comme Chez Soi”, čija jela koštaju i do 265 eura, počeo je da kuha i svaki četvrtak servira hranu iz svoje kuhinje stotini beskućnika otkako je Belgija 18. marta ušla u karantin.
I dok je kuhinja Comme Chez Soija zatvorena, Rigole, glavni kuhar restorana s dvije Mišelinove zvjezdice, kuha špagete jednakim žarom kojim priprema tartufe, ribu list ili jastoga. Mišelinove zvjezdice su najprestižnije priznanje u ugostiteljstvu, a samo nekolicina restorana može da se pohvali da ima i jednu, a kamoli dvije.
https://www.instagram.com/p/B_FSdi-Af6z/?utm_source=ig_embed
– Osjećali smo da bih i ja mogla nešto da uradim. Svi mislimo na zdravstvene radnike, na bolesne, ali tu su i oni koji spavaju na ulicama – rekla je Vinants, čiji je pradeda osnovao briselski restoran 1926. godine.
To je razveselilo beskućnika iz Malija Abduladea Kulibalija, koji na briselskim ulicama živi već dijve godine. “Zaista je dobro, čisto, sviđa mi se da jedem njihovu hranu.”