in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Profesionalni italijanski biciklista raznosi lijekove stanovništvu rodnog mjesta

Lijepa priča u doba korone

Profesionalni italijanski biciklista Davide Martineli koristi svoj sport kako bi pomagao starijim sugrađanima kojima dostavlja lijekove i druge potrepštine tokom pandemije koronavirusa.

– Imam bicikl i obje noge, i u prilično sam dobroj formi, tako da vožnja 10 kilometara dnevno nije nikakav problem. Želim da pomažem ljudima koji me podržavaju tokom karijere, ovo je vrijeme da im vratim za ono što oni čine za mene – prenijela je agencija AP riječi Martinelija.

Martineli na svom biciklu servisira sugrađane u rodnom mjestu Lodeto, u pokrajini Lombardija koja je znatno pogođena pandemijom. Lodeto nema apoteku i supermarket.

Martineli se organizovao preko društvenih mreža i građani Lodeta šalju u porukama ono što im je potrebno s obzirom na zabranu kretanja i teško stanje. Narudžbine prima uvečer i isporučuje ih sljedećeg dana.

– Odem u apoteku, stavim rukavice i masku. Ako idemo kod troje ili četvoro ljudi, tako je manji rizik od zaraze – kazao je Martineli.

Lodeto ima oko hiljadu i po stanovnika i svi znaju ko je Martineli. U krajnjem slučaju mu poznaju oca. Njegov otac Đuzepe je jedan od najuspješnijih direktora timova u biciklizmu.

Vodio je ljude poput Marka Pantanija i Vinčenca Nibalija na Trci kroz Francusku do pobjeda. Stariji Martineli je kazao da je ono što njegov sin radi više od pobjede svojih sportista.