in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kineski policajci nose termovizijske kacige za otkrivanje zaraženih od koronavirusa

Kontrola je jednostavna

Kineska policija aktivno je uključena u borbu protiv koronavirusa. U početku policajci su nosili maske i imali ručne mjerače temperature. Sada u svim većim gradovima policajci su dobili termovizijske kacige za otkrivanje zaraženih od koronavirusa

To su termovizijske kamere koje ujedno mogu da prepoznaju likove i identifikuju osobe, ali mjere i temperaturu u masi prolaznika.

Poslije povratka na ulice Kine ova metoda je najbolja da se otkrije neko ko je zaražen i prepozna neko ko krši karantin. Podaci se u realnom vremenu šalju i obrađuju.

Kaciga je budući čuvar ulica u Pekingu, Šangaju i drugim gradovima. Kontrola je jednostavna, kroz vizir se vidi lik ili osoba i ako je bolesna automatski se izdvaja iz grupe. Njegova boja je crvena u odnosu na ostale koji su zdravi i imaju normalnu temperaturu.

Vidi se i njegova temperatura, očitava njegovo lice i daje signal specijalnim patrolama koje osobu odmah izdvajaju iz gomile i vode u posebne medicinske ustanove za trijažu.

– Ovakva oprema za sada je isključivo dostupna našoj policiji i kada budu zadovoljene potrebe domaćeg tržišta počet ćemo i sa izvozom. Uz kombinaciju sa kamerama na ulici smanjit ćemo terorizam, kriminal, ali sada nam je prioritet da sačuvamo zdravlje – navod Hin Sju Tang, šef stanice policije u Šangaju.

Prva generacija ovih kamera izašla još prije dve godine i imala je mogućnost da prepozna lica i odmah ih indentifikuje. Preko povratne veze dobijaju se svi podaci o onome na koga je usmjerena kamera.

– Dobivamo procjenu u procentima koliko je lice opasno po okolinu da li je imalo krivičnih djela, prepoznajemo trgovce narkoticima, one koji češće krše zakon na primjer sitne lopove i džeparoše. To nam sve pomaže u radu i preventivi krivičnih djela – navodi Sju Tang.

Kineska policija je prva u svijetu uvela ovakve metode prepoznavanja na ulici i sa novim sistemom stopa kriminala je opala za 60 posto.

Uniformisana lica nadgledaju gradove dok specijalni timovi policajaca u civilu hapse prestupnike nekada neočekivano usred činjenja krivičnog djela. Uvođenje ovog sistema koštalo je milijarde dolara, ali će se višetruko isplatiti, a neće se ugroziti privatnost osoba, kažu Kinezi.