in

Šokantan podatak: Saznajte koliko kilograma ruža za usne cure pojedu tokom života

Jedan od najštetnijih make up proizvoda

Njam njam! Nećeš uzeti ruž za usne i odgristi komadić, ali svejedno će tokom tvog života dobra količina njega završiti u tvom organizmu. Nije čudno da se to događa, ali količina o kojoj se radi ipak nije nešto što iko od nas očekuje čuti.

Jedan od najštetnijih make up proizvoda koji se može naći u tvom organizmu je – ruž za usne. Proizvođači šminke stalno naglašavaju kako se trude smanjiti udio metala u tim proizvodima, ali i dalje je tu. Količine metala, konzervansa i umjetnih bojila u ruževima ne smiju ugroziti zdravlje. Hrvatsko zakonodavstvo propisuje da u ružu može biti 10 mikrograma olova po kilogramu.
Analiza ruževa koju je odradio HRT je pokazala da količina olova u njima nije izvan dopuštene granice. Što je utješno. Ovu su analizu odradili zbog podatka o tome koliko kilograma ruža cure pojedu tokom svog života. Radi se od 4 do 6 kilograma!
Što se ne čini toliko puno, ali kada se sjetiš da je u pitanju ruž za usne… Ovisno o sastavu ruža, većina žena dnevno unese u organizam oko 15 mikrograma olova. Kvaliteta nije povezana s cijenom. Studije su pokazale, kao i analiza HRT-a, kako jeftini ruževi nemaju nužno veću koncentraciju olova i drugih štetnih sastojaka.