in

U Francuskoj testiraju krvnu plazmu osoba koje su preboljele koronu

U Francuskoj 7. aprila počinje kliničko ispitivanje u okviru kojeg će se krvna plazma osoba koje su preboljele COVID-19 ubrizgati “pacijentima u akutnoj fazi bolesti”, objavile su u subotu ustanove koje će sprovoditi testiranje

U Francuskoj 7. aprila počinje kliničko ispitivanje u okviru kojeg će se krvna plazma osoba koje su preboljele COVID-19 ubrizgati “pacijentima u akutnoj fazi bolesti”, objavile su u subotu ustanove koje će sprovoditi testiranje.

-To kliničko ispitivanje sastoji se od transfuzije plazme pacijenata koji su preboljeli COVID-19, a koja sadrži antitijela na virus i koja bi taj imunitet mogla prenijeti na pacijenta koji boluje od COVID-19- navodi se u zajedničkom saopštenju Pariske univerzitetske bolnice (AP-HP), Francuskog zavoda za krv (EFS) i Državnog instituta za zdravlje i medicinsko istraživanje (INSERM).

– Krvna plazma osoba koje su preboljele COVID-19 sadrži antitela koja je njihov organizam razvio. Ta antitijela mogu pomoći pacijentima u akutnoj fazi bolesti da se bore sa virusom- kazali su.

Kliničko ispitivanje nazvano “Coviplasm” vodiće profesorka Karin Lakomb i profesor Pjer Tibergjan.

Ciljano prouzorkovanje organizuje se od utorka u nekim francuskim pokrajinama kod 200 pacijenata koji su ozdravili prije najmanje 14 dana.

-Pacijenti koji su ozdravili od COVID-19 biće pozvani da daju plazmu EFS-u- navodi se u saopštenju.

-Prvi rezultati mogli bi se znati za dvije do tri nedjelje od početka kliničkog ispitivanja- koje se , u zavisnosti od rezultata može proširiti.

Plazma rekonvalescenata, tečni dio krvi u kom su koncentrisana antitela nakon bolesti, već se pokazala kao djelotvorna u istraživanjima manjih razmjera u vezi sa drugim zaraznim bolestima poput ebole i SARS-a.

Američka agencija za ljekove “Food and Drug Administration” odobrila je takvo eksperimentalno liječenje koronavirusa. Testiranje se sprovodi i u Kini.