in

Umjesto svatova, ručka i vjenčanice, vjenčanje preko interneta

Nevjerovatna priča

Dijego Aspitia i Sofija Kugino, vjereni godinu dana, trebalo je da se vjenčaju 26. marta u crkvi i proslave sa 400 zvanica dva dana kasnije, međutim mjera opće izolacije proglašena u Argentini primorala ih je da se vjenčaju preko interneta.

– Vjenčanje je jedno od najvažnijih događaja u životu čovjeka. Nije bilo lako da kažemo sebi da treba da odustanemo. Ali stavili smo svoj san po strani zbog općeg dobra – rekao je za 42-ogodišnji Dijego zaposlen u drogeriji u Kordobi, u centru zemlje oko 700 kilometara sjeverozapadno od Buenos Ajresa.

Pošto je opća izolacija stupila na snagu u cijeloj Argentini u petak, ceremonija je održana dan poslije, preko interneta. Susjedi su osigurali internet, pošto ga par nedavno useljen u novu kuću još nije uveo.

Dva člana evangelističke zajednice kojoj pripadaju je održao ceremoniju preko videa, a 400 zvanica je prisustvovalo preko Facebooka i Instagrama.

– Nije bilo svatova, nije bilo svadbenog ručka, nije bilo vjenčanice, nije bilo sve te pompe ali bilo je vjenčanje – rekla je veselo 32-ogodišnja Sofija, profesorica agronomije na Univerzitetu u Kordobi.

Rekla je da će prave proslave ipak biti, ali kasnije, jer svi žele da se zagrle, smiju, da se gledaju u oči i podijele piće.