in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kada smo počeli da se ljubimo?

Iskazivanje ljubavi strasnim spajanjem usana prilično je skorašnja novina u evolutivnoj historiji ljudi, tvrdi se u istraživanju koje su sproveli naučnici sa Instituta Kinsi pri Univerzitetu Indijana zajedno sa kolegama sa Univerziteta Nevada u Las Vegasu

Iskazivanje ljubavi strasnim spajanjem usana prilično je skorašnja novina u evolutivnoj historiji ljudi, tvrdi se u istraživanju koje su sproveli naučnici sa Instituta Kinsi pri Univerzitetu Indijana zajedno sa kolegama sa Univerziteta Nevada u Las Vegasu.

Strastveni poljubac nije čak ni opšteprihvaćena praksa, a pojedine kulture smatraju da je čak i neizmjerno “odvratan”. Prema ovoj, kako njeni autori tvrde, prvoj velikoj studiji o “romantično-seksualnom” ljubljenju, tek u 46 posto od 168 ispitanih kultura pojavljuje se strasni poljubac kao dio društvene historije.

Na primjer, bliskoistočne i europske kulture usvojile su ovakav način ljubljenja, dok podsaharski Afrikanci i amazonske zajednice lovaca sakupljača nisu. Vilijem Jankovjak, autor ovog istraživanja, pretpostavlja da je ljubljenje možda “povezano sa povećanjem dokolice” u socijalno raslojenim zajednicama kada su elite počele da ga primjenjuju, mase su počele da ih oponašaju.

– Sistem spojenih sudova sveprisutan je u ljudskoj historiji. A izgleda da se ljudima stvarno dopalo ljubljenje kada su ga jednom otkrili- kaže on.