in

LOLLOL WOWWOW

Novo otkriće mijenja sve što smo mislili da znamo o nastanku Zemlje

Studiju radio Centar za formiranje zvijezda i planeta u sklopu Univerziteta u Kopenhagenu

Preteča našeg planeta, mlada Zemlja, formirala se u roku od pet miliona godina, došla je do zaključka nova studija Centra za formiranje zvijezda i planeta u sklopu Univerziteta u Kopenhagenu. Ovo je, na astronomskoj ljestvici, veoma velika brzina formiranja, piše Science Daily.

Ako Sunčev sistav, star 4,6 miliona godina, usporedimo s 24 sata, može se reći da se Zemlja oblikovala za minutu i po, što su rezultati koji se razilaze s tradicionalnom teorijom o tome da je Zemlja nastala sudarom dva veća nebeska tijela u razdoblju dugom desetke miliona godina, odnosno da je stvorena za 5 do 15 minuta u odnosu na razdoblje od 24 sata.

Tako smo dobili novu alternativnu teoriju o tome da se Zemlja formirala gomilanjem kozmičke prašine.

  • Objekti veličine milimetra spojili su se i napravili planet. Ova implikacija o brzom formiranju Zemlje važna je za cijeli solarni sistem, a govori i o tome kolika je vjerojatnost da se planeti oblikuju i na drugim mjestima u galaksiji – kaže Martin Schiller, vodeći autor studije.

Prema novim podacima, proces formiranja Zemlje trajao je oko pet miliona godina, a istraživači procjenjuju da je u ovom razdoblju kreirana i željezna jezgra Zemlje, čime je uklonjeno rano nagomilavanje željeza s površine.