in

LOVELOVE WOWWOW

Ostrvo začina na kojem vrijeme teče drugačije

Novi dan počinje prije izlaska sunca, a ne u ponoć

Zanzibar je polu-autonomna oblast i ostrvo u Indijskom okeanu. Iako zvanično pripada Tanzaniji, u gotovo svim aspektima – politici, religiji, kulturi, pa čak i hrani – razlikuje se od te države. Na istočnoj obali Afrike i pripadajućim ostrvima živi narod Svahili – koji govori i istoimenim jezikom.

I dok na kontinentalnoj Tanzaniji žive i hrišćani i muslimani i starosjedioci, na Zanzibaru, kojim je vjekovima vladao Oman, stanovništvo je gotovo u potpunosti muslimansko. Danas, u većini sela i gradova gdje su Svahili većina, džamije su temelj života i ispovijeda se islam. Međutim, neke zajednice unose elemente tradicionalnih afričkih vjerovanja u svoju religiju.

Zanzibar je baza za trgovce koji dolaze iz Afrike, Indije i Arapskih zemalja, a najviše se trguje začinima, a lokalno stanovništvo se bavi i poljoprivredom i ribolovom. Zanzibar ima svog predsjednika i zakonodavna tijela, pa se stanovništvo uopšte ne osjeća kao da pripadaju Tanzaniji.

Mjerenje vremena

U svahili kulturi, novi dan počinje prije izlaska sunca, a ne u ponoć, što znači da je sedam sati ujutru, kod njih ustvari 1 sat, a sedam sati uveče je jedan sat noću. Kod njih ovo mjerenje funkcionira jer je izlazak i zalazak sunca relativno konstantan tokom cijele godine, jer je Zanzibar blizu Ekvatora.

Pozdrav im je veoma važan

Turistima je često zbunjujuće – jer imaju predrasude i misle da stanovništvo želi nešto da im proda. Međutim, to nije tako. Pozdravi su dio njihove kulture. Najčešće se koriste pozdravi “Mambos” i “Jambos” , dok “Shikamoo” upućuju nekome koga manje poznaju.

Kameni grad

Ovaj drevni grad 2000. godine proglašen je spomenikom kulture od strane UNESCO-a. Ovaj šarmantni grad je zapravo pravi mali labirint, a iako postoje neke ulice koje imaju imena, niko ta imena zapravo ne koristi.

Usporenost

U Zanzibaru život teče sporo. Za nekoga ko dolazi sa strane, njihove dnevne rutine, poput radnog vremena, nemaju uvijek smisla.

Kišne sezone

Zanzibar ima dvije kišne sezone: dugu i kratku. Duga traje od marta od maja, ali odmah zatim slijedi dugo i toplo afričko ljeto. Sezona kratkih kiša, odnosno kratkotrajnih pljuskova dešava se u novembru i decembru.

Ukus svijeta

Zanzibar je tokom vijekova promijenio mnogo vladara, a takva historija doprinijela je stvaranju jedne od najzanimljivijih afrićkih kuhinja. Pomiješane su indijska, arapska, portugalska i afrička tradicija kuhanja, a sve to uz prisustvo mnoštva začina, po kojima je Zanzibar i dobio epitet “ostrvo začina”. Muskatni oraščić, cimet, crna paprika i karanfilić ovdje su domaće vrste.

Kultura ispijanja čaja

Najčešće ga ispijaju kada zađe sunce, a jedna od najpopularniji je tangawizi – odnosno čaj od đumbira sa vanilom.

Nema lavova, slonova i žirafa

Tanzanija jeste poznata po safarijima koji oduzimaju dah, ali ne i Zanzibar. U Zanzibaru, svijet divljih životinja nalazi se pod vodom.