in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Otac Abdulah naučio trogodišnju kćerku da se smije kad čuje bombe

Ratovi, užasni sami po sebi, ostavljaju trajne posljedice onima koji su ih preživjeli

Otac trogodišnje kćerke u Siriji, u namjeri da joj bar malo olakša teško odrastanje i djetinjstvo, smislio da se zajedno smiju kada čuju avione ili eksploziju bombi i raketa.

Ratovi, užasni sami po sebi, ostavljaju trajne posljedice onima koji su ih preživjeli. Mnoge traume se javljaju kod djece i odraslih nakon što prođu jezivi dani u kojima se čuju samo pucnjevi, ekspolozije bombi, zvuk motora aviona koji nadlijeću neki prostor.

Sirijac Abdulah al Mohamed naučio je svoju trogodišnju kćerku Salvu da se smije kad čuje eksplozije bombi. Snimak koji je objavljen na društvenim mrežama u kojem se vidi kako Salva reaguje kad čuje eksploziju bombe, pregledan je više od dva miliona puta, a mnogi su ga uporedili sa filmom Roberta Beninjija “Život je lijep”, u kojem jevrejski otac štiti svog sina od užasa nacističkog koncentracionog logora.


– Tražio sam rješenje da bombardovanje djetetu učinim srećnim, a ne strašnim. Naučio sam je da to nije zastrašujuće i da treba da se smije. Salva misli da su zvukovi bombi ustvari zvuci dječjih igrački- izjavio je Abdulah londonskom “Indipendentu”.

Abdulah i njegova kćerka Salva trenutno žive u kući prijatelja u gradu Sarmada u Idlibu nakon što su bili primorani da napuste svoj dom u Sarakibu zbog sirijskog građanskog rata.

– Bilo je dosta bombardovanja. Djeca su imala psihološke probleme i nervne slomove zbog bombardovanja- rekao je Abdulah.

Zapratite nas na Facebook stranici: Noob.ba