in

LOVELOVE

Valparaiso: Šareni raj u Čileu

Grad je pod zaštitom UNESCO-a

Valparaiso jedan od najneobičnijih gradova u Latinskoj Americi. Naziv grada prevodi se kao Dolina Raj (Valle – dolona, Paraíso – raj).

Nalazi se na 120 km sjeverozapadno od Santijaga, glavna je luka i drugi po veličini grad u zemlji u Čileu.

Grad je podignut na strmim brežuljcima i ima zanimljivu arhitekturu. Sa brežuljaka, a ima ih 45, pruža se nevjerovatan pogled na Tihi okean. Kulturno-istorijska baština grada zamrznuta u kamenim ulicama i uličicama, koje se međusobno prepliću, stvarajući neku vrstu lavirinta.

Vožnja žičarom je najbrži način da se iz centra grada stigne na željeno mjesto na brijegu. Kuće su raznih boja, a korištenje boje u početku je bilo samo pri obnovi zidova, a kasnije trend koji je prerastao u umjetnost.

Druge zanimljivosti u gradu Valparaiso su spomenici koji su izgrađeni na gradskom trgu i na ulicama i parkovima grada. Posebno je lijepa katedrala Valparaiso.

Takođe je vrijedno da se pogledaju predivne fontane na Trgu Victoria i zgrade parlamenta, te posjetiti Muzej umjetnosti i Pomorski muzej. Grad je na popisu UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine. Svake godine hiljade turista iz cijelog svijeta posjete grad Valparaiso.

Zapratite nas na Facebook stranici: Noob.ba