in

LOVELOVE

Tom & Jerry, idućeg sedmice proslavit će svoj 80. rođendan: Mačak i miš trebali su imati druga imena

BBC povodom osmog desetljeća ikoničkog crtića donosi i manje poznatu priču o njegovu nastanku

Jedan od najpoznatijih crtanih filmova svih vremena, Tom & Jerry, idućeg sedmice proslavit će svoj 80. rođendan.

Bezvremenska priča o borbi mačke i miša, koja je godinama svakog dana ulazila u naše domove preko malih ekrana, živi i danas te ima brojne poklonike među ljubiteljima animiranog filma.

Priča je krajnje jednostavna – u gotovo svakoj epizodi mačak Tom, iživciran pojavom miša u svojoj kući, smisli plan kako ga se riješiti, ali naum mu se svaki puta drastično izjalovi. Iako je radnja jednostavna, animacija je vrhunska, a ono što je Toma i Jerrya uvijek odlikovalo je upotreba vrhunske muzičke kulise, nerijetko su se “svađali” uz muziku najpoznatijih svjetskih kompozitora klasične glazbe.

BBC povodom osmog desetljeća ikoničkog crtića donosi i manje poznatu priču o njegovu nastanku, objavljujući kako je sve počelo gotovo slučajno. Autori filma William Hanna i Joseph Barbera nisu imali ni 30 godina kada su se upustili u borbu protiv velikih studija kojima su zvijezde bili likovi poput Mickey Mousea ili Porky the Pig. Barbera je svojedobno priznao da su mačka osmislili u trenucima teške dosade, a prvi put se na malim ekranima pojavio 1940. pod nazivom ‘Puss get’s the boot’.

 

Zanimljivo, ni protagonisti crtića se nisu tada zvali kako ih danas pamtimo, već je mačak bio Jasper, a miš Jinx.

Prva epizoda bila je toliki hit da je odmah osvojila Oscara za najbolji kratki animirani film. Tom i Jerry gotovo nikad ne govore, a autori kažu kako su na tu ideju došli inspirirani komedijama Charlieja Chaplina. No, dok se oni bore, u pozadini je, tih prvih godina, sjajna muzika kompozitora Scotta Bradleyja.

Idućih dvadeset godina Hanna i Barbera proizveli su svega stotinjak epizoda. Svaka je koštala više od pedeset hiljada dolara i trebalo je dugo vremena za njenu produkciju. Upravo ti, prvi filmići i danas se smatraju najboljima, zbog bogate animacije i kvalitetne radnje. Tom i Jerry donijeli su svojim autorima još šest “zlatnih kipića” te brojne druge nagrade.

Sredinom 50-ih Hanna i Barbera preuzeli su produkcijski odjel crtića u studiju MGM, a bio je to početak zlatne ere Toma i Jerrya. Za sve je zaslužna pohlepa vlasnika studija koji su u jednom trenutku naivno procijenili da će zaraditi više novca emitiranjem starih epizoda nego proizvodnjom novih. Hanna i Barbera stoga su 1957. osnovali vlastitu kompaniju, koja nije dobro prošla. Nekoliko godina kasnije šefovi iz MGM-a odlučili su “oživjeti” Toma i Jerrya, ali bez njihovih izvornih autora, te su posao dali animatoru Geneu Deitchu, a animaciju radi manjih troškova preselili u Prag.

Deitch se mučio s tim poslom, imao je strašno mali budžet i gotovo nikakvo znanje o izvornoj matrici crtića. Zabavan je i podatak da su sva češka imena amerikanizirana kako bi se odbacila bilo kakva povezanost s komunizmom, jer je procijenjeno da bi to moglo odbiti američku publiku, piše BBC.

Tih trinaest epizoda do danas se smatra najgorima u osam desetljeća dugoj historije crtića, a Deitch je u jednom razgovoru novinaru otkrio kako je zbog njih primao i prijetnje smrću.

Težak zadatak pao je dalje na Chucka Jonesa, pamtljivog po legendarnim Looney Tunesima. On je Tomu udahnuo novi život, podebljao mu obrve i učinio ga malo strašnijim nego u prvim epizodama.

Tek sedamdesetih originalni umjetnički duo mogao je nastaviti svoj rad na crtiću. No, političke prilike tad su već bile mnogo drugačije i mnoge njihove prve epizode smatrale su se prenasilnima za modernu televiziju. Počeli su proizvoditi dulje filmiće, a prilagodili su animaciju i uvjetima smanjenog budžeta, što je Tomu i Jerryu osiguralo opstanak na malim ekranima.

Ostalo je historija. Prema izboru gledatelja 2015. Tom i Jerry najbolji su crtić svih vremena. Pojavljivali su se posvuda, a 1992. godine snimljen je i mjuzikl u kojem pjevaju i plešu.

Ono što crtiću daje posebnu čar je njegova bezvremenost.

– Kada biste sada gledali Toma i Jerrya, sigurno ne biste mogli procijeniti kada su napravljeni – kaže Jerry Beck, historičar animiranog filma za BBC.

– Slika je drugačija stvar. Znamo da je nastala 1800., ili 1700. Ali Tom i Jerry su evergreen koji nikad ne blijedi. S vremenom smo shvatili da su oni čista umjetnost koja je aktualna i danas, a ne kratkotrajna zabava – objašnjava.

Hanna je preminuo 2001., Barbera 2006., a autorska prava i danas ima agencija Warner Brothers. Kako javlja BBC, upravo do kraja 2020. oni namjeravaju snimiti Tom i Jerry kao dugometražni akcijski film, no detalji projekta zasad se drže u tajnosti.

Zapratite nas na Facebook stranici: Noob.ba